Levandule se už odpradávna používá jako bylinka, která zklidňuje tělo a mysl. Má blahodárný vliv na psychické i fyzické zdraví a rozhodně se tak vyplatí si ji doma v květináči vypěstovat. A potom si z ní můžete připravit lahodný sirup, který vás v létě osvěží a potěší svou chutí děti i dospělé.
Levandule má celou řadu využití. Je nezaměnitelná svým vzhledem a mnoho lidí ji vnímá jako dekorativní rostlinu. Na oknech v truhlících ji mívají rodiny také proto, že odpuzuje nepříjemný hmyz. Mimo to se dá také zpracovat nejen do kosmetických přípravků, ale také ji lze konzumovat.
Léčebné účinky levandule
O levanduli se hovoří především jako o přírodním antidepresivu. Její vůně zklidňuje, dopomáhá psychické pohodě člověka a má blahodárný vliv například na klidný spánek.
Levandulové oleje se používají při zranění. Například při drobných řezných ranách nebo odřeninách slouží jako dezinfekce i hojivý prostředek, uvádí Everyday Health.
Kromě toho má tato bylina také antibakteriální účinky. Podporuje činnost trávicího ústrojí a tvorbu žluči a působí proti nadýmání. Proto se z ní dělají čaje nebo se přidává do pokrmů, například do sušenek či pečiva.
Levandulový sirup
Ze sušené levandule se dá udělat čaj. V létě ale daleko více oceníte lahodný sirup, který zalejete ledovou vodou. Pochutnáte si tak na lahodném nápoji.
Na jeho přípravu budete potřebovat hrst levandule, kilogram cukru, litr vody a citron.
Levanduli opláchněte, nastříhejte na malé kousky a zalijte horkou vodou. Přidejte na kolečka nakrájený citron. Vše nechte stát 24 hodin. Druhý den tekutinu slijte přes cedník a přidejte cukr.
Sirup zahřejte a nechte cukr rozpustit. Pak ho uskladněte ve skleněných lahvích s víčkem. Ideální je nechávat ho v ledničce nebo chladném sklepě. Nápoj z levandulového sirupu podávejte s medem.
Zdroj: Cleveland Clinic, Everyday Health, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová