Kysané zelí si nejspíš dáváte ke knedlíkům a masu, někdy možná k bramborákům. Napadlo by vás ale využít ho při pečení sladkých dezertů? Po přečtení tohoto článku to možná budete dělat pravidelně.
Zní to sice absurdně, mnoho lidí to ale praktikuje a možná to budete chtít zkusit i vy. Až budete příště péct čokoládový koláč, přidejte do těsta kysané zelí. Proč?
Dlouhá historie
Už v roce 1965 zveřejnil časopis San Bernardino Sun recept na dort s tajnou přísadou, které lidé nechtěli uvěřit. Čokoládový dezert byl tehdy popisován jako velmi jemný a chuťově dokonalý. A ano, onou tajnou přísadou bylo skutečně zelí, píše The Daily Meal.
Dort se zelím byl vynálezem pekařky Geraldine Timmsové. Kysané zelí bylo tehdy přebytkové jídlo a ona se ho rozhodla zpracovat opravdu originálně. Její dvoupatrový šlehačkový dort se zelným těstem byl dlouho obdivovaným receptem.
Znovu se o přidání koláče do zelí začalo v médiích psát ve velkém teprve nedávno. V roce 2003 Bob Channing, kalifornský čtenář časopisu The Baltimore Sun, uvedl, že do čokoládového dortu přidává kysané zelí podle vzoru své babičky.
Ta ho dělala za 2. světové války, kdy příděly způsobily nedostatek másla, cukru a mouky. Lidé tak museli vymýšlet při tvorbě jídla různé alternativy. Ukázalo se, že zelí dezerty zvláční, jsou pak jemné a mají speciální, ale vynikající chuť.
Zelný koláč
Čokoládový koláč se zelím si můžete doma udělat i vy. Budete potřebovat půl hrnku másla, hrnek cukru, kakao, 3 vajíčka, vanilkový extrakt, 2 hrnky mouky, jedlou sodu, sůl, hrnek vody a hrnek kysaného zelí.
V míse ušlehejte máslo s cukrem. Přidejte vajíčka a dobře prošlehejte. Následně přihoďte vanilku, kakao, přimíchejte mouku, jedlou sodu a sůl a vše spojte vodou. Pak vmíchejte kysané zelí. Směs nalijte do moukou vysypaného pekáče.
Koláč se peče v troubě na 180 °C zhruba 40 minut. Po vytažení ho můžete ještě přelít polevou z rozpuštěné čokolády a másla. Budete skutečně velmi mile překvapeni, jakou chuť sladký dezert se zelím vytvoří.
Zdroj: The Daily Meal, Atlas Obscura, Taste of Home
Autor: Šárka Cvrkalová