Kuchyňskou linku odmastěte dvakrát do týdne. Uvnitř skříněk je třeba také stírat prach

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Uklid kuchyne
Zdroj: Shutterstock

Úklid kuchyně svým způsobem provádíme každý den. Linku setřeme po každém použití, nádobí myjeme i několikrát denně. Jednou za čas bychom ale měli věnovat této práci o něco více času. Kuchyňská linka je totiž místem, kde se množí bakterie, a je tedy třeba se o ni starat.

I když třeba po použití kuchyně linku setřete, neznamená to, že jste se zbavili všech mastnost a prachu. Navíc je třeba myslet na to, že prach se usazuje i uvnitř skříněk. A jak často vyndáte ven veškeré nádobí a očistíte poličky?

Dvakrát do týdne pořádné odmaštění

Je třeba myslet na to, že v kuchyni pracujete s olejem poměrně často. A i když linku setřete, zůstane na ní řada mastnot. Server Real Simple proto doporučuje minimálně dvakrát týdně si dát s odmaštěním linky více práce. Sundejte z ní veškeré věci a komplet celou ji vydrhněte prostředkem na odstraňování mastnot.

Nezapomeňte ani na lišty, na kterých se nečistoty také zachytávají ve velkém. Ideálně vám poslouží i podomácku vyrobený přípravek z citronu a jedlé sody. Linku potom dosucha otřete a teprve poté na ni narovnejte zpět vybavení.

Použijte leštěnku

Zvláště v případě, že máte kuchyňské skříňky tmavé, je na nich vidět každá šmouha. Kdykoli tak čistíte linku, měli byste leštěnkou na dřevo vyčistit důkladně také všechna dvířka.

Nezapomínejte ani na vyleštění madel, radí Good Housekeeping. Ta je ideální otřít například přípravkem na vodovodní baterie. Pokud je na nich nějaká zašlejší špína, odmontujte je a naložte do vody s jedlou sodou. Mastnoty i další nečistoty rychle pustí.

Jednou za měsíc setřete prach uvnitř skříněk

Z nádobí jíme, a měli bychom se proto postarat o to, aby bylo skutečně čisté. To, že ho dokonale umyjete a dáte do skříňky čisté, ho ale zcela neochrání. I do zavřeného prostoru se dostane prach nebo sem tam nějaký zvířecí chlup, pokud máte domácí mazlíčky.

Jednou za měsíc byste si tak měli dát tu práci, vyskládat nádobí na linku a pečlivě všechny poličky uvnitř kuchyňských skříněk otřít. Je s tím sice trochu víc práce, z hygienických důvodů byste se ale skutečně měli zaměřit právě i na tyto prostory.

Zdroj: Real Simple, Good Housekeeping, Bob Vila

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články