Myslíte si, že na přípravě topinky není nic složitého? Zvládnou to obvykle i pánové, kteří se třeba v kuchyni jinak nepohybují. Třeba můj děda umí jen dvě jídla. Jedno z nich je rohlík s máslem a druhé právě topinka. Po jeho řádění ale obvykle celou místnost naplní zápach přesmaženého oleje.
Příprava topinek je snadná, přesto existuje několik triků, díky kterým uděláte pokrm ještě dokonalejší. Ne každý si pochutná na chlebu nasáknutém olejem. Jak tedy opéct krajíce tak, aby křupaly, ale zároveň byly uvnitř měkké?
Starší chléb a olivový olej
Topinky se dají dělat z čerstvého chleba, jsou ale také vynikajícím způsobem, jak spotřebovat ten starší. Tvrdší krajíčky totiž tolik nenasáknou olejem.
Většina lidí dá na pánev olej a do něj pak chléb položí, aby se opekl. Mnohem lepší je ale na pánvi rozehřát trochu másla, chléb pokapat z obou stran olejem olivovým a na másle ho potom pomalu opékat.
Pokud chcete, můžete krajíce chleba dát také do grilu, kde se opečou z obou stran rovnoměrně. Nebudete muset používat žádné máslo. Stačí bohatě jen pár kapek olivového oleje.
Takto připravený chléb bude nádherně křupavý, bude mít jemnou chuť a po rozlomení bude krajíc uvnitř nadýchaný jako obláček. Praktikuje to i Zdeněk Pohlreich, který má nejraději topinky španělské.
Topinky na sádle: žádná houba
Pokud máte rádi sádlovou chuť, topinku můžete dělat právě i na tomto tuku. V takovém případě je ale překvapivě potřeba rozehřát ho v pánvi poměrně velké množství.
„Chleba funguje jako houba. Když ho dáte do malého množství sádla, nasákne jím. Pokud ale bude v pánvi plavat, tak si vezme jen tolik tuku, kolik potřebuje. Díky tomu bude topinka křehká a chutná,“ radí pro Video Aktuálně šéfkuchař Václav Frič.
Hotové topinky je pak vhodné samozřejmě pořádně potřít česnekem, posypat trochou soli a vychutnat si je tak, jak je máte nejraději.
Popřípadě můžete být gurmáni jako Zdeněk Pohlreich a dát si na topinky pastu z čerstvých rajčat a bylinek.
Zdroj: Video Aktuálně, iReceptář, Apetit, OnlyU
Autor: Šárka Cvrkalová