Do koprovky, kulajdy či nakládaných okurek dáváme kopr automaticky. O jeho dalším využití však už ví jen málokdo. Znáte například koprový čaj, který mohou pít lidé i psi? A co teprve benefity pro zdraví!
Věděli jste, že kopr patří do stejné skupiny jako celer? Oproti němu má však kopr silné aroma, kvůli kterému se používá jako koření.
Kopr a jeho zdravotní účinky
Dle serveru WebMD některé studie prokázaly, že kopr lze použít při léčbě cukrovky. Nejenže pomáhá zvládat již rozběhnutou nemoc, ale dokáže jí prý i předcházet.
Kopr je také nabitý flavonoidy, o kterých je známo, že pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
Dle dalších výzkumů prováděných na zvířatech pomáhá snížit hladinu cholesterolu, který má vliv na srdce.
Jedna lžička kopru pak obsahuje velké množství vápníku, železa, vitamínu A a dalších prospěšných látek.
Zkuste čaj
Koprový čaj sice nezní moc lákavě, ale jakmile zjistíte, že zmírňuje křeče a podporuje spánek, tak mu tu jeho chuť odpustíte.
A navíc je jednoduchý na přípravu: 1 lžička kopru a 250 ml vroucí vody. Čaj necháte louhovat cca 15 minut a můžete pít.
Ale kopr se dá použít i ve formě čaje pro psy! Dle serveru Your Old Dog koprový čaj napomáhá psímu trávení, pomáhá omezovat bakterie v těle psa a má protirakovinné účinky.
Čaj připravíte stejně, jak bylo uvedeno výše. Po vychladnutí jej pak podáváte psovi například přes injekční stříkačku.
Některým psům nemusí čaj chutnat a doporučuje se dát kopr vařit do hovězího vývaru, což pro psy bude snesitelnější.
Koprový chléb
Další možné využití kopru přináší server Boston Girl Bakes, a to ve formě koprového chleba, který vás překvapí nejen chutí, ale i svou vláčností.
Na jeho přípravu budete potřebovat 50 g strouhaného parmazánu, 300 g mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku soli, půl lžičky sušeného česneku, čtvrt lžičky pepře, 110 g sýru čedar nakrájeného na kostky, čtvrt šálku kopru, 240 ml plnotučného mléka, půl šálku zakysané smetany, 3 lžíce másla a 1 vejce.
Do pekáčku vymazaného máslem nasypte půlku připraveného parmazánu. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř a česnek.
Poté do sypké směsi vmíchejte čedar, kopr a uprostřed udělejte důlek. Do něj vlijte mléko, vejce, smetanu a máslo a vše dohromady promíchejte, dokud nevypracujete těsto.
Těsto vložte do připraveného pekáčku, nasypte zbývající parmazán a pečte v troubě vyhřáté na 177 °C cca 45 minut.
Upečený bochník nechte vychladnout 3 hodiny, než jej nakrájíte. Jistě tímto bochníkem překvapíte nejednu návštěvu.
Zdroj: WebMD, Your Old Dog, Boston Girl Bakes, Prima
Autor: Soňa Jiroutová