Kombucha je mírně netradiční čajový nápoj. Nepřekvapí vás tak, že má své kořeny právě v orientální Číně. Netradiční je svým způsobem přípravy, nejedná se totiž o běžný vyluhovaný nápoj jako u většiny čajů, ale jde o nápoj fermentovaný. Jak se kombucha připravuje a čím je výjimečná?
Kořeny ve staré Číně
Kombucha je takovou malou renesancí ve zdravé stravě. Jedná se totiž o dva tisíce let starý nápoj, na jehož existenci se pozapomnělo, a až nyní opět dostává své slovo a začínají se mu lidé věnovat.
Jedná se o speciální kulturu bakterií, která zraje v čajovém nápoji. K její výrobě je potřeba cukru s vodou a čajovým louhem.
Údajně byla tato forma bakterií objevena ve staré Číně, kdy unikal med do vodního zdroje a na něm začala růst tato forma biotopu.
Z Číny se později nápoj dokonce dostal do Japonska a Ruska. Dnes zažívá velký boom a začíná se o něj opakovaně zajímat celý svět.
Jak se kombucha vyrábí?
I když lze nakoupit nápoj již hotový ve většině větších řetězců, tak si jej můžeme mnohem levněji vyrobit i přímo doma.
Potřebujeme k tomu jen dostatek vody, třtinového cukru, čaje a samotné kultury bakterií. Ta je už hůře sehnatelná, ale při hledání na internetu najdete fóra, na nichž pěstitelé tuto kulturu nabízejí a prodávají.
Samotný nápoj pak potřebuje pouze stabilní teplotu, naprostý klid a dostatek času k tomu, aby dokázal dokončit fermentaci.
Musíme si ale dávat pozor na dvě zásadní pravidla. Prvním je právě teplota. Vyhněte se rozdílům v teplotách, ideální tak bude spíž či jiné místo se stabilní teplotou, a hlavně mimo sluneční světlo.
Druhým pravidlem pak je, že se nesmí nápoj dostat do kontaktu s kovy. Ty působí negativně na celou řadu bakterií a vitamínů a bakteriální kultura v tomto nápoji je jednou z nich.
Obsah vitamínů a čím je prospěšná
Kromě toho, že se jedná o přírodní a velice chutný nápoj, nám může kombucha nabídnout i celou řadu vitamínů.
Jedná se například o přirozené kyseliny, a především vitamíny z řady B. B řada je přitom zcela zásadní pro kvalitní zažívání a je v jídle velice nedostatková.
V nápoji se běžně setkáme mimo spektra B vitamínů i s vitamíny C, D, E a draslíkem. Výsledný nápoj má jemnou sladkou chuť a díky přítomnosti oxidu z bakterií je také jemně perlivý.
Autor: Nikol Kolomazníková