Prosecco je díky své lehké chuti a jemné perlivosti ideálním kandidátem na nápadité míchání koktejlů. Zpestřete si silvestr přípravou osvědčených míchaných nápojů.
Web Lamarca Prosecco doporučuje prosecco podávat vychlazené. Mělo by mít teplotu mezi 5 až 8°C. Otevřenou láhev uchovávejte mezi jednotlivými nálevy na ledu, abyste udrželi ideální teplotu.
Prosecco podávejte nejlépe ve sklenicích na bílé víno, jelikož mají větší povrch a umožní vám vychutnat si jemné aroma nápoje více.
Abyste v nápoji měli co nejvíce bublinek, držte sklenici pod úhlem 45 stupňů a pak víno pomalu nalévejte po stěně sklenice. Při přípravě koktejlů přidávejte prosecco vždy jako poslední, abyste dosáhli optimálního množství bublinek.
Aperol Spritz
Nepřekvapivě začneme jedním z nejoblíbenějších koktejlů z prosecca. Aperol Spritz se skládá převážně ze dvou složek – aperolu a prosecca. Aperol je klasický italský hořký likér, který se vyrábí z nálevu bylin a kořenů včetně pomeranče a rebarbory.
Pro přípravu koktejlu smíchejte prosecco s aperolem v poměru 3:2, dolijte sodou a ozdobte plátkem pomeranče. Vše podávejte s ledem.
Bellini
Bellini máte připravené během pár sekund. Naplňte sklenici asi z jedné třetiny broskvovým pyré, zbytek dolijte proseccem a máte hotovo.
V původním receptu se používá pyré z bílých broskví, ale často se místo nich používají žluté broskve nebo broskvový nektar.
Pokud byste si chtěli připravit pyré sami, musíte oloupat několik broskví, nakrájet je a vložit do kuchyňského robotu s několika lžičkami cukru. Zvolit můžete i jiné varianty, například koktejl s jahodovým nebo malinovým pyré.
Hruškové prosecco
V malé misce smíchejte 1 lžíci cukru s ½ lžičky mleté skořice. Ozdobte okraj sklenice tak, že ji ponoříte do talířku s vodou a poté ji ponoříte do cukrové směsi.
Do sklenice nalijte 1 lžíci zázvorového sirupu a dolijte hruškovým džusem a proseccem v poměru 1:1. Koktejl ozdobte plátkem zázvoru.
Hugo
Osvěžující koktejl s nízkým obsahem alkoholu, který se skládá z prosecca, 20 mililitrů sodovky, 1–2 lžiček sirupu z bezového květu, limetky a lístků máty.
Do sklenice přidejte lístky máty, plátek limetky a velké množství ledu. Smíchejte bezinkový sirup a sodovku a zbytek sklenice doplňte proseccem.
Prosecco punč
Vánoční prosecco punč je další skvělý vánoční koktejl, který si můžete připravit na slavnostní setkání s přáteli.
Potřebovat budete brusinkový džus, šťávu z granátového jablka, pomerančovou šťávu, vodku, pomerančový likér, prosecco, brusinky, pomeranče a semínka granátového jablka.
V míse nebo džbánu smíchejte všechny šťávy, vodku a pomerančový likér a dolijte proseccem. Poměry jednotlivých džusů můžete měnit podle vlastní chuti.
Brusinky, pomeranče a semínka granátového jablka použijte na ozdobu.
Zdroj: Lamarca Prosecco, Visit Prosecco Italy, BBC Good Food
Autor: Dominika Jandorová