Někteří přípravu vánočního cukroví milují, jiní se jí věnují jen proto, že je to tradice. Právě tito lidé pak vyhledávají co nejjednodušší recepty a záchranou pro ně bývají druhy nepečené. K nim kromě tradičních kokosek nebo rumových kuliček patří i kávová zrna. Ta vypadají na talíři obzvlášť efektně a zvládnete je udělat za pár minut.
Kávová zrna vnesou do vaší domácnosti zcela nový nádech. Když se totiž vůně kávy a kakaa, které při přípravě tohoto cukroví použijete, smísí se skořicí a medem z jiných druhů cukroví, ucítíte tu pravou vánoční atmosféru.
Pokud i pro vás je pečení vánočního cukroví náročné a hledáte spíše něco lehčího na přípravu nebo jednoduše milujete sladkosti s příchutí kávy, připravte si kávová zrna. Stačí vám k tomu pár surovin, jen minimum času, a navíc si ani moc nezašpiníte kuchyň.
Snadný a rychlý recept
Na přípravu kávových zrn budete potřebovat 20 gramů dětských piškotů, 80 gramů cukru, 80 gramů másla, mletou kávu, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce mletých ořechů, rum a čokoládu na vaření.
Nejprve si piškoty dejte do pytlíku a válečkem je rozdrťte. Smíchejte je se lžící mleté kávy, kakaem a ořechy. Můžete použít lískové ořechy, vlašské ořechy nebo i mandle, záleží na vás, co upřednostňujete.
Do směsi přidejte cukr, máslo, zhruba 3 lžíce rumu a 2 lžíce silné uvařené kávy. Všechno smíchejte a vytvořte lepkavé těsto. To rychle vysychá a může se drolit, v takovém případě přidejte trochu vody a snažte se směs ihned zpracovat.
Z hotového těsta si připravte kávová zrna. Ta vytvoříte tak, že si z těsta uděláte malé ovály, uprostřed do nich špejlí či párátkem uděláte rýhu a po stranách ovál lehce zmáčknete.
Takto připravené cukroví, které svým vzhledem připomíná opravdová kávová zrna, pak už můžete servírovat na talíř. Někdy se ale ještě namáčí do polevy.
Tu si připravíte jednoduše z rozpuštěné čokolády a másla. V polevě pak zrna můžete namočit celá, nebo jen z jedné strany. Opět záleží na tom, čemu dáte vy osobně přednost.
Kávová zrna jsou oblíbeným druhem cukroví spíše u dospělých, děti se mu obvykle vyhýbají. Záleží ale na tom, kolik kávy při jejich přípravě použijete a zda přidáte rum. Na žádném vánočním stole by tento na přípravu snadný druh cukroví rozhodně neměl chybět.
Zdroj: Pro ženy, Top recepty, ReBarbora’s kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová