Kapří hranolky: Zpestření vánoční večeře i běžného dne. Kombinují na první pohled neslučitelné chuti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kapri hranolky
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé si na Vánoce dávají k salátu kuřecí řízek, velká část rodin ale stále dodržuje tradici vánočního kapra. Ten se smaží stejně jako řízek, existuje ale i jiná možnost, jak ho připravit. A tu někteří lidé milují nejen během Vánoc. Kapří hranolky jsou oblíbenou specialitou během celého roku.

Kapří hranolky jsou velmi oblíbená pochoutka, která se podobá jídlu z rychlého občerstvení. Jde o smažené obalované rybí maso, které se podává obvykle s hranolky z brambor a s nějakým bylinkovým nebo česnekovým dipem.

Kouzlo je v tom, že jsou hranolky na rozdíl od vánočního řízku vykostěné a že se ještě před smažením dochucují ideálně česnekem, takže nakonec vznikne pokrm, jenž kombinuje na první pohled neslučitelné chuti.

Domácí kapří hranolky

Na kapří hranolky budete podle serveru Apetit online potřebovat kapra, citronovou šťávu, koření na ryby, česnek, sójovou omáčku, chilli, mouku, mletou papriku, sůl, pepř a olej, ve kterém budete smažit kapra ideálně ve fritéze.

Nejprve si připravte z kapra vykostěné filety. Ty zakapejte citronovou šťávou a nechte zhruba 5 minut odležet, aby se chuť ryby a ovoce promísila. Filety pak nakrájejte na hranolky široké zhruba centimetr, maximálně centimetr a půl.

Následně si připravte směs koření, ve kterém kapra obalíte. Smíchejte koření na ryby, sůl, pepř, česnek chilli a sójovou omáčku. Vložte do směsi maso a nechte ho marinovat. Podle serveru Prima Fresh ideálně až 10 hodin.

Zpestření vánoční večeře i běžného dne

Hranolky následně obalte v mouce smíchané s červenou paprikou. Takto připravené je smažte v oleji, ideálně ve fritéze, použít můžete ale i rozpálenou pánev. Pokud je chcete mít zdravější, můžete je nasucho smažit v horkovzdušné fritéze.

Hranolky se podávají ideálně s česnekovým dipem a bramborovými hranolky, můžete si jimi například letos vylepšit štědrovečerní večeři. Pokud ale dbáte na tradice a nechcete si klasické jídlo na Štědrý večer nijak měnit, můžete si hranolky vychutnat úplně kdykoli.

Jsou skvělým jídlem na oběd i večeři, potěšíte s nimi ale nejspíš i partu kamarádů, protože se rybí hranolky velmi podobají dnes tolik oblíbeným jídlům z rychlého občerstvení. Rozhodně si je doma vyzkoušejte i vy.

Zdroj: Apetit online, Prima Fresh

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články