Roláda je takový vděčný moučník. Je velmi snadná na přípravu, zvládne ji prakticky každý. Dá se udělat na mnoho způsobů, dobře chutná i vypadá. Hodí se jak pro hosty, tak i pro rodinu jako dezert po nedělním obědě. Já doma dělám nejčastěji roládu banánovou, která je zcela bez mouky.
Ať už se mouce vyhýbáte z důvodu zdravotních problémů, nebo držíte dietu a chcete ji obecně vynechávat, tenhle dezert si oblíbíte.
Je sladký, velmi lahodný, zároveň ale zdravější než klasické rolády. I když samozřejmě nějaké ty kalorie obsahuje, ale jednou za čas si člověk radost udělat musí.
Šlehačková roláda
Na roládu budete potřebovat 6 vajec, 60 gramů cukru krupice a 2 lžíce kakaa. Opravdu je to takto jednoduché a pouze z těchto tří surovin připravíte dokonalé a vláčné těsto.
Na náplň si připravte kelímek 40% smetany ke šlehání, banán, pár čerstvých jahod a kousek másla. Výhodou je, že většinu surovin budete mít pravděpodobně doma, pokud vás tak chuť na sladké přepadne o svátcích, nemusíte řešit zavřené obchody.
Snadná roláda za krátkou chvíli
Nejprve si rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vmíchejte do nich 2 lžíce kakaa. Z bílků udělejte sníh, který pak opatrně se žloutkovým krémem smícháte.
Tuto směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Zhruba za 10 minut bude těsto hotové. Po vytažení piškot položte na utěrku a opatrně ho srolujte. Pak ho nechte vychladnout.
Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha, roládu rozmotejte, dejte na ni náplň, ozdobte ji banány a jahodami a opět ji opatrně zamotejte. Hotovou roládu pak dejte chladit do ledničky. Zhruba za hodinu bude připravená ke konzumaci.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová