Na podzim mnoho zahrádkářů začíná brambory sklízet z vlastních zahrádek a polí. A právě v tuto dobu je nejlepší položit si otázku, jak je správně uskladnit, aby byly vždy chutné, připravené k použití a aby nezačaly klíčit.
Pokud se vám letos urodilo velké množství brambor a chcete se přesvědčit, že je zužitkujete co nejlépe, je třeba o skladování něco málo vědět. S tříděním je třeba začít už během sklizně.
Brambory, do kterých jste například kopli rýčem nebo které mají nějakou menší vadu, půjdou mezi ty, co zpracujete do několika dní. Mohly by se totiž jinak začít kazit. U všech ostatních se ubezpečte, že jsou zcela bez závad.
Čisté a suché
Pokud chcete, aby vám uskladněné brambory vydržely zdravé a bez napadení jakýmkoli škůdcem, je třeba, aby byly především zcela čisté a suché, radí Healthline. Proto je ideální sklízet je v době sucha, nikoli po velkých deštích.
Brambory pak totiž stačí pouze očistit rukama a dát do bedýnek. Pokud jsou mokré, je třeba je oprat ve vodě, nicméně ihned je také osušit. Hlízy dejte do pytle, bedny nebo nádoby, která je dobře prodyšná.
Bez přístupu světla
Brambory je ideální skladovat ve sklepě nebo v jiné tmavé studené místnosti bez světla. Teplota na začátku skladování je 12 až 18 °C, po 14 dnech kolem 5 °C, a nakonec by se měly teploty pohybovat mezi 2 až 4 °C, radí Pěstitelka.
Brambory i v případě, že nemají dostatek světla, začínají kolem teploty 5 °C klíčit. Klíčky obsahují velké množství solaninu, což je jedovatá látka.
Ta se nicméně s varem ztrácí a dospělý člověk by musel sníst klíčků opravdu hodně, aby se mu něco stalo. Přesto jsou ale u brambor nevyžádané.
Jak skladovat brambory v bytě?
Pokud nemáte možnost skladovat zeleninu ve sklepě, podle webu The Kitchn je pro vás lepší nakupovat si brambory postupně a spotřebovávat je velmi rychle.
Můžete je sice uchovávat nějaký čas v lednici, ale tam jsou neustále vystavovány světlu a ani vlhkost vzduchu zde není optimální.
Takže pokud máte kamaráda, který vám přivezl pytel brambor z pole, ale bydlíte v malém bytě bez balkonu, raději mu je dejte zpátky. Byla by škoda, abyste o ně kvůli špatnému skladování přišli.
Zdroj: The Kitchn, Healthline, The Pioneer Woman, Martha Stewart, Pěstitelka
Autor: Šárka Cvrkalová