Začíná období dýní a většina lidí uvažuje nad tím, jak letošní nadílku zpracuje. Existuje celá řada receptů, mnohdy při nich ale využijeme jenom část této zeleniny a zbytek se pak vyhodí. My vám poradíme, jak neplýtvat a spotřebovat dýni úplně celou.
Jedním způsobem, jak dýni využít, je samozřejmě její vydlabání a vyřezání na Halloween. Do toho ale ještě zbývá měsíc a půl. Navíc vám v tomto případě zbydou vydlabaná semínka, která běžně vyhodíte. Není to ale škoda?
Do polévek i omáček
Základním pokrmem z dýně, který každý rok většina z vás pravděpodobně připravuje, je dýňová polévka. Ta se dělá nejčastěji z dýně hokaido, u které je výhoda toho, že se měkká slupka rozvaří a nemusíte tak zeleninu loupat. Pod slupkou se navíc ukrývá nejvíce vitamínu C.
Dále můžete z dýně připravit pyré, které použijete jako základ do omáčky, přidáte ho do těsta na chleba nebo ho využijete při pečení nějakého toho sladkého dezertu.
V neposlední řadě se pak z dýně dá udělat kompot. V těchto případech už je ale lepší slupky z dýně oškrábat.
Dýňové chipsy i marmeláda
Slupka z dýně se dá využít na přípravu lahodných chipsů. Stačí ji rozdělit na větší kousky, dát do mísy s olejem, pepřem a solí nebo třeba červenou paprikou či sušeným česnekem a pořádně promíchat.
Chipsy potom vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě opečte dokřupava. Uvidíte, že vaši hosté budou nadšení, až jim podobnou dobrotu nabídnete.
Slupky z dýně se dále dají také povařit s vodou, medem a pomerančovým sirupem a vznikne z nich lahodná marmeláda s kousky.
Nevyhazujte semínka
Když zpracováváte dýni, po vydlabání vám zůstane hromada semínek. Obsahují mnoho vitamínů a z dýně mají prakticky nejvíce vlákniny, uvádí Healthline.
Se semínky je trochu práce. Je třeba je očistit a poté vyloupat. To půjde lépe, když je nejprve nasucho opražíte na pánvi.
Potom je můžete využívat jak při přípravě dezertů, tak s nimi zdobit například i polévku. A nebo je jíst po hrstech samotné jako zdravou svačinku.
Zdroj: Mashed, Orghanic Autority, Culinary Nutrition, WebMD, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová