Citronové koncentráty v lahvičce se nekazí, a mnoho lidí jim proto dá přednost. Co se týče zdraví, na čerstvé citrusové plody ale jen tak něco nemá. Proto je daleko lepší naučit se je správně skladovat, abyste jich doma vždy měli po ruce zásobu.
Citrony, ale také pomeranče, mandarinky a grepy, obsahují obrovské množství vitamínu C. Hodí se jako základ pro ovocná smoothie, při přípravě čaje i svařáku, především šťáva z citronu se pak využívá v mnoha receptech. Proto se vyplatí mít doma citrusů neustále větší množství.
Jak skladovat citrusy?
Většina lidí nechává citrony, pomeranče a mandarinky v košíku na kuchyňské lince nebo na stole. To je ale chyba. Tomuto ovoci totiž všeobecně prospívá spíše chladnější prostředí a patří tak do ledničky. U každého citrusu je to ale trochu jiné.
Pomeranče potřebují teplotu okolo 4 °C, a lednice je pro ně proto ideální. Platí to i pro citrony, ty ale nemusíte skladovat ve spodním šuplíku ledničky, můžete je umístit i výš. Pokud je budete konzumovat během následujících 3 dní, udržujte je na lince v prostředí s nižší vlhkostí.
Grepy mají rády temno. V ledničce díky tomu zbytečně nepřezrají a udrží si optimální šťavnatost. Mandarinky jsou nejodolnější. Také mají raději chladné teploty, v lednici vydrží i několik týdnů, píše Taste of Home.
Do mrazáku? Citrony ano, mandarinky nikoli
Citrony a pomeranče můžete bez problémů dát i do mrazáku. Vydrží vám v něm několik měsíců a i po nich budou plné šťávy a dokonale chutné. U mandarinek se to nicméně nedoporučuje, protože na rozdíl od předešlého ovoce mají velmi slabou slupku, která může vlivem mrazu prasknout.
Co ale zamrazit můžete, je mandarinková šťáva. Stejně tak i šťáva z citronu nebo pomeranče vám vydrží v krabičce s víčkem zamražená několik měsíců a po rozmražení se dá použít jako čerstvá.
Zdroj: Martha Stewart, Master Class, Southern Living, Taste of Home
Autor: Šárka Cvrkalová