Hrk hrk koláč: Sladký dezert z jednoho plechu, který milují všichni moji známí

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Hrk hrk kolac
Zdroj: Shutterstock

Pokud hledáte pro léto vhodný lehký a osvěžující dezert, který budete moci podávat hostům například ke kávě na terase, hrk hrk koláč je možná tím pravým. Alespoň já ho tedy dělám obvykle v tomto ročním období a tak nějak nejlépe chutná venku. Není to ale samozřejmě podmínka.

Poprvé jsem hrk hrk koláč ochutnala před pár lety u kamarádky. Nejprve mě zaujala jeho chuť, potom i název, kterému jsem se zpočátku smála. Teď ho mám ale spojený s lahodným dezertem, který milují všichni moji známí.

Mandarinky se šlehačkou

Je lehký, nadýchaný a chutný. Ideální je ho připravit alespoň několik hodin předem, aby korpus získal z ovoce a šlehačky vláčnost. Hrk hrk koláč je kombinací šlehačky s jednoduchým litým těstem a mandarinkami.

Na jeho přípravu budete potřebovat 1,5 hrnku polohrubé mouky, hrnek cukru, půl hrnku mléka, půl hrnku oleje, 2 vejce, prášek do pečiva, 2 plechovky mandarinkového kompotu, trvanlivou šlehačku, ztužovač smetany, vanilkový puding a čokoládu na ozdobení.

Jednoduchý korpus i krém

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte cukr, olej, mléko a vejce. Vše promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 30 minut. Potom ho nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém. Šlehačku promíchejte metličkou se šťávou z mandarinek, přidejte ztužovač a vanilkový puding. Vše dejte do uzavřené sklenice a několikrát s ní zatřepte. Právě odsud pochází název pro koláč.

Do krému přidejte na závěr mandarinky, pak ho naneste na připravený korpus. Vše můžete dozdobit rozteklou čokoládou nebo čokoládovými pecičkami. Pak už jen stačí dát koláč na pár hodin do ledničky a můžete servírovat.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články