Chcete si doma upéct chléb, ale máte strach, že se vám to nemusí podařit? Potom vyzkoušejte holandský chléb bez hnětení, na který potřebujete jen 4 ingredience. Jeho příprava je velmi snadná a zvládne ji úplně každý.
V Holandsku je toto pečivo velmi oblíbené. Chléb je křupavý, zároveň ale nadýchaný, hodí se ke sladkým i slaným pomazánkám i jako příloha ke grilovanému masu či polévkám. Jde zkrátka o univerzální pečivo, které doma chcete mít vždy po ruce.
4 ingredience
Joanna Cismaru ve svém článku na webu Jo Cooks uvádí, že tento holandský chléb dělá pravidelně minimálně jednou do týdne.
Je to tak snadné, že se jí příprava nikdy neomrzí. Je pouze potřeba myslet na to, že těsto delší dobu kyne. I díky tomu je ale ve výsledku chléb tak dokonalý.
Na jeho přípravu budete potřebovat 3 hrnky mouky, špetku soli, půl lžičky sušeného droždí a hrnek a půl vody. Jen z těchto surovin vykouzlíte dokonalé pečivo, které si zamiluje při prvním zakousnutí úplně každý.
Pomalé kynutí a pečení v páře
Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Následně přidejte vodu a vařečkou těsto promíchejte. Sušené droždí nezačne pracovat hned, bude mu trvat, než se spustí proces kynutí.
Pod utěrkou nechte těsto odpočívat minimálně 12 hodin. Ideální je si ho připravit navečer a druhý den dopoledne ho začít zpracovávat. Z těsta poté vytvarujte bochník, který umístíte do hrnce nebo pánve s pokličkou, která může do trouby.
Tu předehřejte na 180 °C. Chléb pak pod pokličkou pečte asi 45 minut. Díky působení páry se na něm vytvoří dokonale křupavá kůrka. Posledních 5 minut pečte pečivo bez pokličky.
Chléb servírujte ideálně ještě teplý. Hodí se k němu sladké pomazánky, marmelády, šunka, salám, sýry, trhané maso, dá se podávat jako příloha k salátům a polévkám. Jde zkrátka o takové pečivo, které rozhodně své využití vždy najde.
Zdroj: Bowl Delisious, Joy Food Sunshine, Jo Cooks
Autor: Šárka Cvrkalová