Chlebíčky a jednohubky se u nás dělají při každé příležitosti. Kdykoli mají přijet nějací hosté, připravuji na stůl rohlíky namazané pomazánkou a zdobené zeleninou. Jednou z mých oblíbených pomazánek je ta holandská.
Na přípravu holandské pomazánky nepotřebujete žádnou majonézu ani tatarskou omáčku. To je jeden z důvodů, proč jsem si ji tolik oblíbila – je totiž díky tomu zdravější.
Nad tvarohem navíc ohrnují nos děti v naší domácnosti, nehrozí tak, že budou chodit hostům na stůl neustále ujídat. Naopak u dospělých je ale pomazánka něčím, co si rádi dají.
Tvaroh a sýr
Na přípravu holandské pomazánky budete potřebovat půl kostky měkkého tvarohu, 1 kelímek bílého jogurtu, lžíci másla, 100 gramů strouhaného sýru (ideálně eidamu), 1 cibuli a lžičku sójové omáčky.
Jak vidíte, jedná se o suroviny, které bude mít většina z vás doma. Kdyby náhodou ne, dají se koupit v každém běžném obchodě.
Pomazánka na první pohled neobsahuje nic výjimečného, ono smíchání surovin ji ale pak promění v lahůdku.
Výtečná lehká večeře
Tvaroh smíchejte s jogurtem, přidejte k němu nastrouhaný sýr, máslo, sójovou omáčku a velmi najemno nakrájenou cibuli.
Pak už stačí jen vše naservírovat na nějaký chlebíček či jednohubky. V případě, že čekáte hosty, dozdobte dílo zeleninou.
Jinak se ale pomazáka hodí také jako lehká a zdravá večeře, na které si pochutnají i vegetariáni.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová