Hnětýnky: Upečte si tradiční pouťové pečivo, kde je nejdůležitější originální zdobení

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
hnetynky
Zdroj: Archiv redakce OnlyU.cz

Už jste někdy zkoušeli doma péct hnětýnky? Jde vlastně o malé koláčky, na kterých je nejdůležitější zdobení. Podle serveru Od talíře k talíři by každá hnětýnka měla být originálním uměleckým dílem. Vyžaduje to tak určitou kreativitu, jinak je ale může zkusit připravit doma úplně každý.

Hnětýnky jsou tradičním pečivem, které se peče nejvíce při poutích a různých venkovských slavnostech. Vyrábět se mnohou z těsta třeného i lineckého, existuje celá řada různých receptů. Jeden z těch jednodušších vám nyní představíme.

Co budete potřebovat?

Na přípravu těsta na tradiční hnětýnky budete potřebovat 250 gramů másla, 250 gramů cukru krupice, 300 gramů- polohrubé mouky, 6 vajec, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, citronovou kůru a 1 lžičku prášku do pečiva.

Na polevu si připravte 200 gramů moučkového cukru, 1 lžíci horké vody a 3 lžíce rumu. Nebo můžete použít jakoukoliv čokoládovou polevu. Placičky se potírají jak rozpuštěnou tmavou čokoládou, tak i tou bílou.

Na zdobení pak můžete použít to, co uznáte za vhodné. Nejčastěji se používají různá jedlá zdobítka, lentilky, jedlé třpytky, mandle a kousky čokolády, ale nabízí se třeba i dnes tolik oblíbené lyofilizované ovoce.

Jak na domácí hnětýnky

Máslo pokojové teploty promíchejte s cukrem, vanilkou a žloutky. Do tuhé směsi vmíchejte citronovou kůru a rum. Mouku prosejte raději dvakrát přes síto a poté spojte s cukrovou směsí.

Z bílků si připravte sníh a velmi opatrně ho s těstem smíchejte. Formičky na hnětýnky si vymažte máslem a vysypte moukou a těstem je plňte zhruba do poloviny. Pečivo je spíše nižší, aby na něm vyniklo výrazné zdobení.

Hnětýnky pečte v troubě na 150 °C asi 30 minut. Ještě teplé ho potřete polevou a poté se dejte do zdobení. Je jen na vás, jaké tvary a barvy použijete, originalitě se meze rozhodně nekladou. A pak už jen tu krásu naservírujte na stůl a pochutnávejte si nejprve očima, než se do jídla zakousnete.

Zdroj: Od talíře k talíři, Jižní Čechy – opravdová láska, Recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články