Hamburská vepřová kýta je jídlo, které má svou specifickou vůni a chuť. A to i díky tomu, že kdysi bylo připravováno podle ustálené normy. Maso podávané nejčastěji s bramborovou kaší si podle ní můžete připravit doma i dnes.
Vepřová hamburská kýta na smetaně patří k receptům, které by v různých podáních měly mít pouze minimální odchylky, uvádí server Best recepty. Dříve se jídlo podávalo především jako nedělní oběd. A i dnes se hodí spíše pro slavnostnější příležitosti.
Hamburská kýta podle normy
Na přípravu hamburské kýty budete potřebovat kilogram vepřové kýty, 200 gramů šunky, 3 párky, 135 gramů kyselých okurek, 30 gramů soli, 120 gramů kořenové zeleniny, cibuli, 150 gramů másla, 50 gramů slaniny, divoké koření, citron, ocet, 100 gramů hladké mouky, hořčici, 20 gramů cukru, 500 mililitrů mléka a 100 mililitrů smetany.
Maso opláchněte a prošpikujte párky, šunkou a kyselými okurkami. V hrnci si na oleji orestujte slaninu a cibuli a přidejte na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Do základu pak přidejte divoké koření a vložte na pánev maso.
To zalijte vodou a duste ho, během toho ho pravidelně otáčejte a kontrolujte, zda je v hrnci dostatek vody. Když maso změkne, vyjměte ho z hrnce. Přidejte do omáčky plnotučnou hořčici a smetanu.
Finální úpravy
Po krátkém provaření do omáčky přidejte ocet a citronovou šťávu, poté tyčovým mixérem rozmixujte zeleninu dohladka. Okurky, které vám zbyly, nakrájejte na nudličky, poslouží na talíři jako zdobení.
Maso byste měli nechat minimálně den odležet, jedině tak si vychutnáte chutě krásně propojené. Servírujte ho potom se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší, někdy se ale také podávalo s těstovinami.
Po nakrájení kýty vám vzniknou plátky, které mají uvnitř nádhernou mozaiku vytvořenou z párků a okurek. Společně se smetanovou omáčkou vytváří jídlo dokonalý požitek a je skvělým pokrmem pro slavnostní dny.
Zdroj: Maková panenka, Best recepty
Autor: Šárka Cvrkalová