Rybí maso je zdravé a měli bychom ho do jídelníčku zařazovat pravidelně. Pokud hledáte originální recept, ve kterém ryby využijete, vyzkoušejte si doma připravit maďarskou rybí polévku. Má mnoho variant a my pro vás máme recept na jednu z nich.
Halászlé, jak se pokrmu v originále říká, známe u nás také pod pojmem maďarský rybí kotlík. Jde o jemně ostrou polévku, která kombinuje chuť kapra s dalšími, obvykle dravými rybami. Jaké zvolíte, je jen na vás.
Co budete potřebovat
Na přípravu halászlé budete potřebovat asi 3 kilogramy ryb. Kapr a dravé ryby by měly být v poměru zhruba 1:1. Doporučené druhy ryb jsou sumec, štika, candát nebo pstruh.
Dále si připravte bobkový list, 2 cibule, 2 feferonky, žlutou papriku, 2 větší brambory, 3 stroužky česneku, 1 menší rajče, sladkou mletou papriku, pálivou mletou papriku, uzenou mletou papriku, sůl a pepř.
Jak připravit maďarský rybí kotlík
Nejprve všechny ryby zbavte šupin, vykrojte z nich páteř s kostmi a odkrojte hlavu a ocas. Připravte si filety, zbytek ryb ale nevyhazujte. Dejte ho do kotlíku společně s vodou a bobkovým listem a hodinu vařte.
Mezitím si cibuli oloupejte a pokrájejte na plátky. Papriky a feferonky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Česnek a brambory pokrájejte na plátky. Do kotlíku pak střídavě vrstvěte rybí filety a zeleninu. Vše důkladně osolte a opepřete.
Kotlík potom dejte na sporák a zalijte směs rybím vývarem. Vařte vše velmi pomalu, dokud se brambory nezačnou téměř rozpadat. Potom nakrájejte na drobné kostičky rajče a do polévky ho přidejte. Vše potom povařte asi 10 minut, dochuťte solí a pepřem, přidejte veškerou mletou papriku a můžete podávat.
Zdroj: History of EU, Festival EDU, Taste Hungary, Apetit, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová