Už jste někdy slyšeli pojem gozinaki? Garantujeme vám, že po přečtení tohoto článku si budete chtít sladký pokrm z medu a ořechů připravit i vy. Jídlo pochází z Gruzie, kde je velmi oblíbené. Pro tamní děti je velmi častou sladkou odměnou a na Vánoce nesmí chybět na stole.
Podle webu 196 Flavours neexistuje žádný spolehlivý zdroj, který by potvrdil, kdy přesně vznikl nugát. Už ve starověku však údajně lidé spojovali ořechy (tehdy nejčastěji pistácie) s nektarem z květů.
V dnešní době má nugát ve světě mnoho podob. Někteří ho znají jako turecký med, jiní si s ním spojí chuť čokolády. Tradiční gruzínský gozinaki si můžete snadno a rychle připravit i doma.
Co budete potřebovat
Na přípravu gruzínského nugátu budete ve skutečnosti potřebovat jen tři suroviny. Jsou jimi med, ořechy a cukr. Z těchto tří surovin vykouzlíte jídlo, které bude sladkou odměnou nejen pro vaše děti.
Na půl kilogramu medu si připravte stejné množství vlašských ořechů. Ty brzy budou připravené na zahradách ke sbírání, možná je tak ten pravý čas si tento recept vyzkoušet. Dále budete potřebovat už jen 100 gramů cukru a trochu trpělivosti.
Jak na přípravu gozinaki
Vlašské ořechy vyloupejte, očistěte a ujistěte se, že mezi nimi není žádná slupka. Na suché pánvi je lehce opražte a potom je nakrájejte na malé kousky.
Do širšího kastrolu vlijte med a vařte tak dlouho, dokud nebude zcela hladký a tekutý. Pak do něj vsypte ořechy a cukr a vše pořádně zamíchejte. Směs vařte tak dlouho, dokud neucítíte, že došlo u cukru ke karamelizaci.
V tuto chvíli odstavte hrnec z plotny, hmotu vylijte na čistý a vodou pokropený vál a válečkem z ní vyválejte plát o síle asi 1 centimetr. Gozinaki nechte vychladnout a poté ho můžete krájet podle své libosti. Tradičně se krájí na trojúhelníčky či kosočtverce.
Zdroj: Georgian Food Recipes, Georgian Journal, 196 Flavours
Autor: Šárka Cvrkalová