Francouzská bageta byla před časem zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví v rámci organizace UNESCO. Vynikající pečivo se dá dnes sice koupit v obchodě, každý, kdo někdy bagety pekl, ale ví, že udělat si ho doma je zkrátka něco úplně jiného. A jde to velmi snadno. Francouzkou bagetu si s naším receptem upečete i bez vážení.
Někdy člověk nemá možnost váhu použít. Buď se mu právě rozbila, nebo ji třeba doma nepoužívá vůbec. V takovém případě jsou hrníčkové recepty ideální volbou, protože díky nim poměr surovin určíte velmi jednoduše. Hrneček má doma každý.
Pokud si chcete doma upéct poctivou francouzskou bagetu, s tímto receptem to zvládnete i bez váhy. Jakmile se do křupavé bagety zakousnete, už nikdy nebudete chtít pečivo kupovat v obchodě.
Čerstvě upečená domácí bageta je totiž potěšení, které jen tak něco nenahradí. A hodí se i místo veky při přípravě silvestrovského pohoštění.
Dvě hodiny kynutí
Na přípravě bagety není nic moc složitého. Je jen potřeba počítat s tím, že zhruba 2 hodiny musí těsto kynout a pak se ještě nějakou dobu peče.
Na francouzskou bagetu si připravte 3 lžičky sušeného droždí, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek vody, lžičku soli, 3 lžíce olivového oleje a špetku cukru. Pouze s těmito základními surovinami vykouzlíte během chvíle v kuchyni vůni čerstvého pečiva a za pár hodin si už budete pochutnávat na domácí bagetě.
Hezky dozlatova
Z cukru, teplé vody a droždí si nejprve udělejte kvásek. Ano, i když jde o sušené droždí, kvásek by vám měl na teplém místě vzejít úplně bez problémů.
Následně smíchejte mouku se solí, olejem a vzniklým kváskem a vše propracujte ve vláčné těsto.
To potom nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvat by to mělo zhruba hodinu. Může se ale stát, že budete čekat déle. Z těsta poté vytvarujte dvě podlouhlé bagety a nechte ještě hodinu pod utěrkou kynout na pekáči.
Jakmile těsto vykyne, předehřejte si troubu na 220 °C. Bagety odkryjte a na každé z nich udělejte 3 šikmé zářezy. Do rozpáleného pekáče v troubě vlijte zhruba půl hrnku vody, vložte do trouby pekáč s bagetami a rychle ji zavřete, aby neunikla pára.
Následně se bagety pečou zhruba 20 minut. Že jsou hotové,
poznáte podle zlatavé barvy. I když k bagetám doporučujeme různé pomazánky, možná si je budete i samotné vychutnávat tak, že k nim ani nic potřebovat nebudete.
Zdroj: Naše hvězdy, Recepty, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová