Pizza se i v České republice stává čím dál oblíbenějším jídlem. Dříve jsme na ni chodili s rodinou do restaurace, pak jsem se ji naučila dělat doma. Jenomže chuť na tento původem italský pokrm přicházela častěji a častěji a já si začala uvědomovat, že zase tak zdravé jídlo to není. Proto jsem se naučila takzvanou fitness pizzu, která je oproti té běžné zdravější.
Když ji připravuji svým přátelům, rozdíl sice vnímají, pochutnají si ale stejně jako na pizze objednávané. A ještě pak nemají žádné výčitky svědomí, protože jde opravdu o jídlo, které by člověk mohl konzumovat každý den.
Těsto na fitness pizzu je připravované z ovesných vloček a tvarohu, nahoru si pak ale každý může dát to, co má rád. Od té klasické se tak moje pizza zase tolik neliší a hlavně s ní dokážu vyjít vstříc i většímu počtu lidí, protože si ji každý upraví podle svého.
Zdravé pizza těsto
Těsto na pizzu je obvykle třeba připravovat dvě hodiny dopředu, protože nějaký čas kyne. To je ale výhoda fitness pizzy, u níž se s tímto problémem zabývat nemusíte. Těsto je totiž hotové během pěti minut a bez kynutí.
Na jeho přípravu budete potřebovat jen 250 gramů tvarohu, 100 gramů jemných ovesných vloček, bílý jogurt, olivový olej a trochu soli. Recept na těsto jsem už před časem převzala z webu Fit Recepty.
Všechny suroviny smíchejte v míse a pomocí stěrky pak naneste lepkavou směs na plech vyložený pečicím papírem. Vytvořte ideálně kolečko, pokud se vám ale podaří jiný tvar, ničemu to nevadí. Těsto dejte péct na 195 °C na 15 minut.
Podle chuti
Pizzu si můžete udělat se smetanovým nebo protlakovým základem. Já osobně používám drcená rajčata s bazalkou a oreganem. Těmi těsto potřu a následně na něj skládám kousky šunky, nakrájená rajčata a papriku, bazalku, mozzarellu a vše zasypu strouhaným sýrem.
Pizzu si dávám často s přáteli, kteří milují kukuřici nebo chtějí na pizzu přidat houby či olivy. Už jsme zkoušeli ale i verzi s kuřecím masem a listovým špenátem. Každý má rád něco jiného a zrovna pizza je jídlo, které lze přizpůsobit chutím jednotlivců. Proto si ji ozdobte dle svých preferencí.
Nakonec dejte pizzu do trouby a znovu ji pečte na 190 °C zhruba 15 minut. Pak už ji jen rozkrájejte ideálně na trojúhelníčky, někdy se ale stane, že je pizza spíše čtvercová a vzniknou z ní kousky jiných tvarů. Záleží tak zcela na vás a na vaší šikovnosti.
Zdroj: OnlyU, Fit Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová