Pumpkin spice latte si v dnešní době můžete dát prakticky v jakékoli kavárně. Kromě toho, že obvykle bývá poměrně drahé, jak říká influencerka Chili Ta Thuy, pravděpodobně tento nápoj viděl dýni tak maximálně z rychlíku. Vy si ale dýňové latte můžete udělat kvalitní domácí.
I když Halloween už je dávno za námi, dost možná stále máte doma nějakou tu dýni a přemýšlíte, jak s ní naložit. Udělat si lahodný podzimní nápoj může být skvělým tipem právě pro vás. A není na tom vůbec nic náročného.
Domácí dýňové latte
Na domácí dýňové latte budete potřebovat buď 2 malá espressa, nebo půl šálku horké zrnkové kávy. Dále si připravte hrnek mléka (ideální je ovesné), asi 100 gramů dýně, zázvor, skořici, bobkový list, badyán, hřebíček, vanilkový extrakt a šlehačku a polevu na dozdobení.
Dýni nakrájejte na kostičky a společně se zázvorem pokrájeným na plátky ji opražte na másle. Ke směsi přidejte skořici, hřebíček, badyán a bobkový list. Vše zalijte hrnkem vody a mlékem a povařte doměkka.
Ve zdobení je síla
Jakmile je dýně rozvařená doměkka, vyndejte ze směsi koření a zeleninu společně se zázvorem dejte rozmixovat do mixéru. Vznikne vám jemné dýňové pyré s chutí ovesného mléka.
Potom už zbývá vše jenom naservírovat tak, aby latte dobře nejen chutnalo, ale také vypadalo. Do skleničky dejte několik lžic pyré, led, zalijte vše mlékem a potom nápoj dolijte podle chuti kávou.
Chili doplňuje, že na zdobení můžete použít vyšlehanou tuhou část kokosového mléka. Dá se ale použít i obyčejná šlehačka. Vše pak přelijte čokoládovým nebo karamelovým topingem a můžete podávat.
Zdroj: Instagram, Lázeňská káva, Ambitious Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová