K Velikonocům patří vajíčka natvrdo. Každému je ale jasné, že především děti ocení daleko více vajíčka čokoládová. A stejně tak čokoládové zajíčky a další sladkosti, které si vykoledují. Při výběru čokolády pro své ratolesti byste nicméně měli dávat dobrý pozor na některé věci.
Příliš mnoho čokolády může škodit zdraví. Má velké množství cukrů, je kalorická, pokud se s ní děti přejedí, bude je pravděpodobně pěkně bolet břicho. Existují ale i čokoládové sladkosti zdravé. Stačí jen správně vybírat.
Není čokoláda jako čokoláda
Podle serveru iRozhlas rozhodně není vhodné dětem kupovat velké množství čokolády, která je bílá, mléčná, nebo která obsahuje různé kousky lentilek či gumových medvídků. Jednou za čas si každý může pár čtverečků dát, pokud jim ale podobnou laskominu dáte k Velikonocům, snědí ji celou najednou, a to jim rozhodně neprospěje.
Nejideálnější je čokoláda hořká. Čím vyšší obsah kakaa má, tím je samozřejmě zdravější, píše Blesk. Hořká čokoláda neobsahuje mléko, může obsahovat cukr, ale u kvalitních je na prvním místě kakaová hmota a kakaové máslo, doplňuje server.
Typickými sladkostmi jsou na Velikonoce čokoládová vajíčka a zajíčci. Obojí se dá dnes sehnat i ve formě hořké kvalitní čokolády. Udělejte proto letos svým dětem radost raději těmito kvalitními sladkostmi.
Jak čokoládu skladovat?
Pokud si chcete zásoby sladkostí pro děti udělat už pár dní předem, je důležité vědět, jak s čokoládou nakládat. Především ji nikdy nedávejte do ledničky, radí Český rozhlas Hradec Králové. Kromě toho, že se špatně jí, ztrácí pak na chuti i vůni.
Skladování čokolády je nejideálnější v suchu v teplotách od 10 do 18 °C. Pokud ji budete často přendávat z místa na místo, střídání teplot může také výrazně změnit její chuť.
Pokud máte děti ještě malé a budete jim čokoládu sami přidělovat po částech, po vybalení z alobalu ji skladujte v tmavých dózách s víkem, aby se k ní nedostalo světlo ani vlhko. Vydrží tak déle čerstvá a nic se jí nestane ani po několika dnech.
Zdroj: iRozhlas, Pro ženy, Blesk, Český rozhlas Hradec Králové
Autor: Šárka Cvrkalová