Moje rodina miluje tlačenku. Donedávna se jednalo jen o tu masovou, pak jsem ale vyzkoušela doma připravit tlačenku vaječnou. A od té doby máme nové oblíbené jídlo. Tenhle pokrm zkrátka musíte také vyzkoušet.
Vaječná tlačenka kombinuje chuť salámu, nakládané zeleniny a vajíček. Konzumuje se s chlebem, je poměrně sytá a hodí se jak na večeři, tak na svačinu nebo předkrm. Jakmile ji jednou ochutnáte, budete ji chtít připravovat pravidelně.
Zelenina podle chuti
Na přípravu vaječné tlačenky budete potřebovat 1 sáček želatiny, 6 natvrdo uvařených vajíček, 200 gramů měkkého salámu, 250 gramů majonézy, 1 menší cibuli, 1 zeleninový bujon a různou sterilizovanou zeleninu.
Já používám nakládané okurky, červenou papriku, cibulky i hrášek. Je ale jen na vás, zda něco z těchto surovin vynecháte, nebo si naopak přidáte zeleninu vlastní. Budete také potřebovat alespoň 300 mililitrů láku z nakládané zeleniny.
Příprava tlačenky
Nejprve si nechte vámi vybranou nakládanou zeleninu okapat. Potom ji nakrájejte na malé kousky. Stejně tak pokračujte se salámem, cibulí a vajíčky uvařenými natvrdo.
Do kastrůlku dejte 150 mililitrů láku ze zeleniny, přidejte želatinu a uveďte vše k varu. Ve zbytku láku převařte bujon. Obě směsi nechte zchladnout a přidejte je do misky s nakrájenou zeleninou. Přidejte majonézu a vše důkladně promíchejte.
Směs potom plňte buď do silikonových formiček na pečení, nebo do nějaké větší formy na tlačenku. Přes noc nechte vše ztuhnout v lednici a druhý den se dá tlačenka krásně krájet. Konzumuje se s čerstvým pečivem.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová