Kromě lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků je v posledních letech čím dál oblíbenější i nepečené cukroví. Mezi rozšířené druhy patří kokosové kuličky raffaello, které se velmi podobají stejnojmenné sladkosti, kterou můžete zakoupit v obchodě. Poradíme vám, jak si je doma připravit.
Počátky Raffaella sahají podle webu Jawis zhruba do poloviny 20. století. Dnes se dá sladkost koupit prakticky v jakémkoli obchodě. My vám ale poradíme, jak si ji připravit velmi snadno doma. A to jen z několika ingrediencí.
Kokosové pralinky
Trvalo dlouhé roky, než se sladkost vypracovala do podoby, kterou má dnes. Typické kokosové pralinky se začaly prodávat až v roce 1990. Od té doby se ale prakticky nezměnily. Pokud je máte rádi i vy, udělejte si je letos na Vánoce doma.
Na jejich přípravu budete potřebovat 3 hrnky strouhaného kokosu, plechovku kondenzovaného mléka, 100 gramů pražených nesolených mandlí a lžičku vanilkového extraktu.
Jak na přípravu cukroví
2 hrnky kokosu smíchejte s kondenzovaným mlékem. Z této směsi by měly jít následně vytvářet kuličky. Pokud je příliš řídká, přidejte kokos. Do těsta zamíchejte vanilkový extrakt.
Potom z něj vytvářejte kuličky a doprostřed každé z nich umístěte mandli. Takto připravené cukroví obalte ve zbytku kokosu, dejte do papírových košíčků a nechte ztuhnout v ledničce.
Domácí raffaelo si samozřejmě můžete upravit podle svých představ. Místo mandlí můžete použít například lískové oříšky nebo rozinky. Ty navíc lze předem namočit v rumu a udělat tak z kuliček cukroví čistě pro dospělé. Je jen na vás, jakým způsobem si sladkost vychutnáte.
Zdroj: Rafaello, Jawis, The Bossy Kitchen, Mom’s Dish, Where is my Spoon
Autor: Šárka Cvrkalová