Pokoušíte se zhubnout, ale žádná dieta podle vás nefunguje? Možná jste ještě neslyšeli o metodě 80/20. Jedná se o způsob, kterým si sestavíte zdravý jídelníček, zároveň v něm ale máte prostor na mlsání nebo hříchy v podobě méně zdravého jídla.
Pravidlo 80/20 znamená, že zhruba 80 % příjmu energie by mělo být z nutričně bohatých potravin, díky kterým doplníme většinu živin pro zdravý život. Zbylých 20 % pak může člověk využít na to, na co má chuť, vysvětluje Very Well Fit. A je jedno, jestli jde o zmrzlinu, sklenku vína nebo hamburger.
Týdenní rozložení jídel
Dieta pomocí metody 80/20 funguje nejlépe, pokud si jídelníček připravíte po týdnech, radí BBC Good Food. V pondělí například začněte sladkou kaloričtější snídaní, potom ale celý den jezte jenom zdravě.
V úterý naopak nastartujte den dietním jídlem, pokračujte až do večeře a večer si dopřejte kousek čokolády nebo brambůrky k televizi. Ve středu a ve čtvrtek se držte čistě zdravých jídel, příjem kalorií by měl být u žen asi 1700, u mužů kolem 2000.
Pátek je den, kdy zdravě budete jíst pouze do oběda, večer si ale můžete dovolit nezdravou večeři, klidně v podobě pizzy a několika piv s přáteli. V sobotu začněte zdravě, vydatnější oběd pak doplňte lehkou večeří. A v neděli si můžete dopřát nějakou tu sladkost a večer třeba sklenku vína.
Můžete jíst prakticky cokoli
Při této dietě je důležité do jídelníčku zařadit hodně zeleniny, ovoce, ryb, ale také luštěnin. Na druhou stranu neexistuje nic, co byste museli zcela vyřadit. Pokud máte chuť na hamburger, dejte si ho. Pokud si chcete dát sklenici coly, nikdo vám nebrání.
Dbejte pouze na to, abyste nezdravá jídla jedli ve chvíli, kdy na ně máte určený čas. Jedině tak docílíte toho, že skutečně dodržíte poměr 80/20.
Pokud se budete diety držet, během pár měsíců poznáte výrazný rozdíl nejen na své váze, ale také na psychice. Zdravá strava totiž přispívá i tomu, jak se člověk cítí. Stane se z vás tak úplně jiný člověk, a to bez toho, aniž byste se museli vzdát svých oblíbených jídel.
Zdroj: Very Well Fit, WebMD, BBC Good Food
Autor: Šárka Cvrkalová