Za první republiky se v luxusních salonech sice podávaly delikatesy české i zahraniční, byly ale pouze pro vybrané osobnosti. Dělnická kuchyně byla o poznání skromnější. Přesto na ni ale někteří lidé vzpomínají s láskou, a některé recepty se dokonce zachovaly dodnes.
V domácnostech obyčejných lidí se vařila jídla, ke kterým patřily například šunkofleky, knedlík s vajíčkem, bramborové placky nebo nudle s mákem, připomíná server Novinky. K často podávaným pokrmům se řadí také takzvaná lepenice.
Na venkově se jedlo zdravěji
Lidé ve městech sice za první republiky měli více možností, jídlo si ale museli vesměs vždy kupovat. Venkované se spoléhali na to, co si sami vypěstovali, jedlo se zde tak mnohem zdravěji, uvádí Top Recepty. Příkladem levného a zdravého jídla byla právě lepenice.
Název je odvozen od toho, jak pokrm vypadá. Několik surovin se totiž doslova slepí k sobě a vznikne jakási hustá kaše – lépe řečeno bramborová kaše se zelím a masem, ke které se podával kousek uzeného nebo nějaká klobása.
Recept na lepenici
Na přípravu lepenice budete potřebovat 600 gramů oloupaných brambor, sůl, drcený kmín, 200 mililitrů mléka, 300 gramů kysaného zelí, 150 gramů uzeného masa, 1 velkou cibuli, sádlo a lžičku majoránky.
Oloupané brambory pokrájejte a uvařte v osolené vodě s kmínem. Potom je sceďte a rozšťouchejte na kaši. Přidejte mléko a majoránku a vše spojte. Na lžíci sádla si osmahněte cibulku dozlatova. K ní přidejte na kostičky pokrájené uzené.
Vše potom přidejte do bramborové kaše a následně do ní zamíchejte ještě okapané zelí. Pokrm se podává buď samotný, nebo s domácími klobáskami či kouskem uzeného.
Zdroj: iDNES, Top Recepty, Deník, Novinky, Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová