Pracny jsou bezesporu jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Pokud je neděláte vy sami, určitě znáte někoho, kdo je letos na Vánoce peče. Jestli se na ně chystáte, vyzkoušejte si je tentokrát udělat trochu originální. Při jejich výrobě totiž můžete využít třeba i pivo.
Rumové kuličky jsou cukrovím, které na Vánoce před dětmi schováváte a dopřáváte si ho po večerech, když už spí. Letos k nim možná přidáte i tyhle pivní pracny. Jsou křehké, chutné a v podstatě zdravé.
Mnoho důvodů, proč si dát pivo
Pivo není jenom oblíbený nápoj, který si dáte při posezení s přáteli. Je to také v mnoha ohledech lék. Podle webu iDNES například snižuje cholesterol a také je prevencí proti cukrovce.
Lékař Ondřej Nývlt pro server uvedl, že pokud se nápoj pije pouze v omezeném množství, uškodit nikdy nemůže, naopak může být zdraví velmi prospěšný. Web Healh Jam doplňuje, že jedna sklenice piva denně snižuje riziko infarktu až o 30 %.
Pivo se dá využít i v mnoha receptech. Jak vidíte, dopřát si ho můžete bez výčitek. Vyzkoušejte ho proto letos využít také při pečení vánočního cukroví. Tyhle brusinkové pracny s pivem se stanou vaším oblíbeným druhem.
Pivní pracny
Na přípravu cukroví budete potřebovat 150 mililitrů tmavého piva, 125 gramů sušených brusinek, 250 gramů mouky, sáček vanilkového cukru, 50 gramů cukru, 2 žloutky, 65 gramů másla, prášek do pečiva, 100 gramů nasekaných vlašských ořechů, sůl, hřebíček, skořici, citronovou kůru a zázvor.
Do rendlíku nalijte pivo, přidejte hnědý cukr, brusinky a vařte směs zhruba 10 minut. Po zchladnutí ji smíchejte se zbytkem ingrediencí. Vznikne vám hladké těsto, kterým budete plnit formičky. Pracny pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Ještě za tepla je vyklepněte z formiček a obalte v moučkovém cukru. Garantujeme vám, že až tohle cukroví představíte svým známým, okamžitě na něj budou chtít recept.
Zdroj: iDNES, Healh Jam, Zdravé stravování, Pro ženy
Autor: Šárka Cvrkalová