Čočka je zdravá luštěnina, ze které se dá udělat mnoho pokrmů. Čočkové lasagne nebo sekaná jsou klasikou. Už jste někdy z čočky ale zkoušeli péct pečivo? Čočkové bulky jsou velmi syté a na přípravu snadné.
Čočka je plná bílkovin a vlákniny. V pokrmech často proto nahrazuje maso a je oblíbeným jídlem vegetariánů i veganů, připomíná Cooking for Peanuts. A i čočkové houstičky jsou zcela veganské. Pochutná si tak na nich úplně každý.
S psylliem i bez
Při pečení čočkových houstiček se často používá také psyllium. Jedná se o vyčištěné obaly semen jitrocele indického, který působí proti zácpě i průjmu, proti nadýmání i hemeroidům. Pomáhá také navodit pocit sytosti, a je proto skvělým pomocníkem při hubnutí.
Jde o zdravou potravinu, kterou rozhodně můžete při pečení využít. Pokud ji ale nemáte, nebo vám obaly semínek v pečivu vadí, dají se housky samozřejmě upéct i bez této suroviny. Navíc je potřeba mít na paměti, že doporučená denní dávka psyllia jsou asi 2 čajové lžičky, píše Medical News Today.
Recept na čočkové housky
Na přípravu čočkových houstiček budete potřebovat 2 šálky červené čočky, půl šálku psyllia (pokud nechcete, nemusíte ho používat), 2 lžíce oleje, půl hrnku vody, čtvrt lžičky jedlé sody, špetku soli, lžičku jablečného octa a 2 lžičky sezamových semínek.
Čočku nechte přes noc máčet, druhý den ji propláchněte a dejte do mísy. Přidejte k ní psyllium, olej, vodu, sůl a jedlou sodu a vše dejte do kuchyňského robota, pak do mísy nalijte ocet a přidejte jedlou sodu. Bublinková reakce těchto surovin umožní těstu kynout.
Všechny suroviny pak v robotu zpracujte, dokud se těsto nespojí. Z něj následně vypracujte zhruba 8 houstiček. Ty potom pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut. Před podáváním je nechte aspoň 10 minut vychladnout.
Zdroj: OnlyU, YouTube, Nutrition Refined, Cooking for Peanuts, Live Strong, WebMD, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová