Cikánský řízek se dá dělat na několik způsobů. Někdo nakrájí maso na nudličky, smíchá ho s cibulí a směs pak obaluje v těstíčku a smaží. Zdeněk Pohlreich nicméně maso zachová na plátky a nakládá ho do marinády z piva.
Recept na cikánský řízek dostal Pohlreich údajně od pana Štefana, který trval na tom, že musí šéfkuchař jídlo představit lidem. Pohlreich se toho chytil, a na iDNES se tak objevilo krátké video s receptem.
Marináda z piva a koření
Základem je maso neklepat paličkou, ale pouze ho poklepat lehce pěstí. Pak ho opepříte a připravíte si marinádu. Ta je ze sójové omáčky, rajského protlaku, černého piva, hořčice a pálivé papriky.
V marinádě maso necháte minimálně hodinu naložené. Potom ho na rozpáleném grilu z obou stran ogrilujete a vznikne vám šťavnatý a ostrý plátek masa, ke kterému se skvěle hodí zbytek černého piva na marinádu.
Cikánské řízky v těstíčku
Kromě Pohlreichova receptu se cikánské řízky dělají ještě na jiný způsob. Kuřecí maso se nakrájí na nudličky, smíchá se s cibulí nakrájenou na půlkolečka, vajíčkem a bramborovou moučkou. Přidat můžete podle chuti pálivou nebo nepálivou mletou papriku.
Vznikne vám směs, kterou podobně jako třeba bramboráky rozprostřete na rozpálenou pánev a smažíte z obou stran dozlatova. Jídlo se pak podává opět s vychlazeným půllitrem piva.
Ačkoli jsou každý z receptů zcela jiný, jedno mají společné. Kombinují chuť masa s výraznými surovinami, v jednom případě jde o pivo s protlakem a hořčicí, v tom druhém pak o cibuli. Je jen na vás, kterou verzi cikánského řízku si doma připravíte vy, v obou případech si ale jistě pochutnáte.
Zdroj: iDNES, Český rozhlas Brno, Top recepty
Autor: Šárka Cvrkalová