Cikánské řízky můžete připravit na více způsobů. Vyzkoušejte třeba ten podle Zdeňka Pohlreicha

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Cikansky rizek
Zdroj: Shutterstock

Cikánský řízek se dá dělat na několik způsobů. Někdo nakrájí maso na nudličky, smíchá ho s cibulí a směs pak obaluje v těstíčku a smaží. Zdeněk Pohlreich nicméně maso zachová na plátky a nakládá ho do marinády z piva.

Recept na cikánský řízek dostal Pohlreich údajně od pana Štefana, který trval na tom, že musí šéfkuchař jídlo představit lidem. Pohlreich se toho chytil, a na iDNES se tak objevilo krátké video s receptem.

Marináda z piva a koření

Základem je maso neklepat paličkou, ale pouze ho poklepat lehce pěstí. Pak ho opepříte a připravíte si marinádu. Ta je ze sójové omáčky, rajského protlaku, černého piva, hořčice a pálivé papriky.

V marinádě maso necháte minimálně hodinu naložené. Potom ho na rozpáleném grilu z obou stran ogrilujete a vznikne vám šťavnatý a ostrý plátek masa, ke kterému se skvěle hodí zbytek černého piva na marinádu.

Cikánské řízky v těstíčku

Kromě Pohlreichova receptu se cikánské řízky dělají ještě na jiný způsob. Kuřecí maso se nakrájí na nudličky, smíchá se s cibulí nakrájenou na půlkolečka, vajíčkem a bramborovou moučkou. Přidat můžete podle chuti pálivou nebo nepálivou mletou papriku.

Vznikne vám směs, kterou podobně jako třeba bramboráky rozprostřete na rozpálenou pánev a smažíte z obou stran dozlatova. Jídlo se pak podává opět s vychlazeným půllitrem piva.

Ačkoli jsou každý z receptů zcela jiný, jedno mají společné. Kombinují chuť masa s výraznými surovinami, v jednom případě jde o pivo s protlakem a hořčicí, v tom druhém pak o cibuli. Je jen na vás, kterou verzi cikánského řízku si doma připravíte vy, v obou případech si ale jistě pochutnáte.

Zdroj: iDNES, Český rozhlas Brno, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články