Už jste někdy měli churros? Pokud ano, jistě chápete, proč se jedná o skvělou pochoutku na silvestrovský večer. A pokud ne, rozhodně byste je měli ochutnat. Tahle dobrota původem ze Španělska se totiž nestala oblíbenou v mnoha zemích jen tak pro nic za nic.
Křehké koblížky ve tvaru širokých tyčinek pokryté cukrem si můžete dát i u nás. V některých restauracích je lze objednat, velmi snadno si je ale také připravíte doma. Vyzkoušejte to letos a potěšte na silvestra své blízké.
Z ranní tradice se stala večerní
Ve Španělsku jsou churros považovány za sváteční jídlo. Dříve se obvykle konzumovaly k snídani během volných dnů, kdy člověk nemusel do práce, uvádí Jamon.
V současné době jsou ale i v tamní zemi spojené spíše s chladnějšími podvečery, kdy si je u společného sledování televize dá celá rodina. I proto jsou vhodným silvestrovským pokrmem, který vám čekání na půlnoc rozhodně zpříjemní.
Recept na churros
Na přípravu churros budete potřebovat 150 gramů hladké mouky, 30 gramů másla, kůru z poloviny pomeranče, lžičku cukru, 2 vejce a litr slunečnicového oleje.
Dále si připravte ingredience na krém, do kterého se potom churros namáčejí. Ten vytvoříte ze lžíce kukuřičného škrobu, 300 mililitrů šlehačky, 200 gramů tmavé čokolády a třtinového cukru podle chuti.
Máslo, mouku, kůru z pomeranče, cukr a vodu dejte do hrnce a na mírném ohni suroviny spojte mícháním. Jakmile se máslo rozpustí, přendejte těsto do mixéru, přidejte vajíčka a vše promixujte. Hmotu pak znovu povařte, dokud nezhoustne a nezpevní se.
Takto připravenou ji dejte do sáčku na zdobení a tím přímo do rozpáleného oleje vymačkávejte krátké tyčinky. Smažte je asi 3 minuty a ihned obalujte v cukru. Podávají se pak s čokoládovým krémem. Můžete si je dát ale také s karamelem nebo krémem z bílé čokolády.
Zdroj: Berlitz, Jamon, Rady na cestu, Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová