Tex-Mex je název popisující jídla oblíbená především v Severní Americe. Jedná se o pokrmy populární na jihozápadě Spojených států, především v jižním Texasu. Název je zkratkou pro slova Texan a Mexican, což napovídá tomu, že jde především o pokrmy fazolové, z mletého masa a tortill v mexickém stylu.
Kolébkou texasko-mexického jídla je jižní Texas. Zde se koncem 19. století začalo vařit ve stylu, který je nyní oblíbený v některých částech USA, píše First We Feast. Tex-Mex kuchyně byla od svého počátku synonymem pro velkorysé porce chutného jídla a bohatých chutí.
Nejoblíbenější Tex-Mex pokrmy
Tex-Mex kuchyně je proslavená obrovskými porcemi sytého a hodně kořeněného jídla. Oběd se v ní obvykle skládá hned z několika chodů. Jedním z nejoblíbenějších jídel jsou tacos.
Jedná se o kukuřičné tortilly naplněné dušeným mletým hovězím nebo kuřecími kousky, opékanou zeleninou a sýrem. Na dochucení se používají výrazné omáčky, například rajčatová salsa nebo guacamole, popisuje server Food Network.
Dalším pokrmem řadícím se do Tex-Mex kuchyně je chimichanga. Jde opět o plněnou tortillu, do té se ale v tomto případě dává uzené kuřecí maso, fazole a čedar. Tortilly se zapékají a přelévají smetanovou omáčkou.
Recept na chimichangu
Pokud si chcete připravit tohle typické Tex-Mex jídlo doma, budete k tomu potřebovat 500 gramů uzených kuřecích stehen, 1 cibuli, půlku červené papriky, 200 gramů červených fazolí, 100 gramů kukuřice, 1 vejce, 200 gramů strouhaného čedaru, tortilly, koriandr, smetanu, sůl, pepř a směs mexického pálivého koření.
Kuřecí maso oberte a orestujte na pánvi na oleji. Přidejte na větší kusy pokrájenou cibuli, papriku, fazole a kukuřici a vše restujte do změknutí. Potom směs dobře okořeňte, zamíchejte a naplňte s nimi tortilly.
Ty dejte do zapékací mísy, přelijte smetanou a zasypte sýrem a koriandrem. Nakonec tortilly potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Jídlo podávejte ještě teplé.
Zdroj: Tijuana Flats, Food Network, First We Feast, History
Autor: Šárka Cvrkalová