Moje rodina miluje maso. Na všechny možné způsoby. Řízky se u nás jedí minimálně jednou do týdne. A samozřejmě je musím umět připravit na několik způsobů, abych všechny strávníky kolem sebe dokázala potěšit. Jedním z oblíbených jídel je u nás i řízek černohorský.
Černohorský řízek je maso obalené v těstíčku z brambor, které se podává s bramborovou kaší, listy salátu, okurkou a posypané strouhaným sýrem.
Jeho příprava je sice o něco náročnější než u klasického smaženého řízku, vzhledem k chuti se ale práce vyplatí.
Řízek v těstíčku
Na černohorský řízek budete potřebovat vepřovou krkovici, tvrdý sýr, brambory, hladkou mouku, vajíčka, sůl, pepř, majoránku a česnek. Brambory si nejprve nastrouhejte na struhadle najemno.
Přidejte k nim prolisovaný česnek, vajíčko, sůl, pepř, majoránku a mouku. Těsto musí být dostatečně řídké, aby v něm šlo maso obalit. Krkovici si rozdělte na plátky a ty naklepejte, osolte a opepřete.
Potom je obalte v těstě a smažte v oleji po obou stranách dozlatova. Nakonec je položte na ubrousek a před podáváním je nechte odkapat, abyste neměli pokrm zbytečně mastný. Celý proces zabere chvilku, řízky máte v podstatě hned hotové.
S bramborovou kaší ideál
Černohorské řízky se dají jíst i samotné. Někdy je připravím na večeři jen tak, aby si každý vzal jeden nebo dva do ruky a snědl si je bez jakékoli přílohy. Když je ale dělám k obědu, připravuji k nim vždy bramborovou kaši.
Na talíři samozřejmě nesmí chybět něco zeleného, obvykle to bývá list salátu, okurka nebo trochu petrželky. A samozřejmě je důležité řízek hustě zasypat nastrouhaným sýrem.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová