Černé duše: Cukroví, jehož název není mezi lidmi příliš rozšířený. Na svátečním stole ale nesmí chybět

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
cerne duse
Zdroj: Shutterstock

U nás se na Vánoce každoročně dělá klasické cukroví. Vanilkové rohlíčky, linecké, ořechy, vosí hnízda… Ještě donedávna jsem měla za to, že i černé duše jsou cukroví, které dělá snad každý. Loni se mě ale hned několik přátel ptalo na recept a potvrdilo mi, že tenhle druh sladkého není minimálně pod tímto názvem mezi lidmi příliš rozšířený.

Název černé duše zrovna nevypovídá o tom, že by mělo jít o sladkost, která se podává v jeden z nejhezčích dní v roce. Já osobně jsem si je ale zamilovala už dávno a u nás na svátečním stole zkrátka chybět nesmí. Připravit si je můžete velmi snadno i vy.

Černé duše jsou cukroví, které kombinuje chuť čokoládového těsta s trochou citronové kůry a oříškem, jejž určitě není dobré vynechat.

Důležité je, že se při přípravě černých duší na rozdíl od běžného cukroví používá sádlo. Mnoho přátel se mě ptalo, zda je to opravdu nutné. Báli se, že by mohl pokrm nakonec chutnat po vepřovém.

Nakonec ale většina z nich dala na mé doporučení a dnes si s oblibou na Vánoce přátelé pochutnávají na černých duších přesně tak, jak si tohle cukroví zaslouží.

Příprava není nijak složitá

Na černé duše budete potřebovat 300 gramů sádla, 300 gramů hladké mouky, 400 gramů moučkového cukru, 120 gramů kakaa, citronovou kůru, vanilkový cukr, nějaký oříšek (já používám mandle) a marmeládu, ideálně rybízovou, může být ale i jiná.

Nejprve nechte sádlo povolit ve vodní lázni. Pak ho smíchejte s kakaem, moukou, cukrem a vanilkovým cukrem. Vypracujte hladké těsto, do kterého nakonec zapracujte citronovou kůru. Nebojte se jí použít větší množství, chutě se skvěle smísí.

Těsto rozválejte na malá, ale vyšší kolečka. Doprostřed udělejte vařečkou díru a do ní dejte trochu marmelády. Já používám rybízovou, protože je tekutější, můžete ale použít klidně i nějakou tužší. Už jsme doma dělali několikrát černé duše i z jahodového džemu, výsledek ale jednoduše není takový.

Nakonec do marmelády posaďte oříšek nebo mandli. Cukroví pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 15–20 minut.

Jakmile ho vyndáte, je důležité nechat ho vychladnout a přendávat ho z plechu až potom. Pokud ho vezmete za tepla, rozdrobí se vám.

Pečte černé duše ideálně alespoň týden před konzumací, klidně ale i 14 dní. Je třeba, aby se rozležely a změkly, teprve tak si jejich chuť užijete naplno.

Pokud jste doposud tohle cukroví neznali, rozhodně ho vyzkoušejte, garantuji vám, že nebudete litovat.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články