Brownies je sladký čokoládový dezert, který dostal jméno podle své barvy (brown znamená anglicky hnědá). A stejně tomu je i u blondies. Jakožto žlutobílý moučník připomíná barvu blonďatých vlasů. Tento jednoduchý dezert si vychutnáte se šlehačkou, se skořicí i s mandlemi, nemusíte se ale bát experimentovat.
Někdy se mu říká také bílé brownies. A je to pochopitelné, recepty jsou si velmi podobné. V obou případech se pro vytvoření dezertu používá mouka, vejce, máslo a kypřicí prášek, uvádí server The Salty Marshmallow.
Rozdíl je v tom, že zatímco brownies se dělá z čokolády a hnědého cukru, do blondies se přidává vanilka a cukr se používá zásadně bílý, někdy se dokonce nahrazuje medem. I chuťově jsou pak tedy oba recepty odlišné, ačkoli konzistencí jsou prakticky stejné.
Blondies připravíte velmi snadno
Pokud si chcete doma připravit lahodné blondies, kterým okouzlíte rodinu i všechny své známé, není to vůbec žádný problém. Tento dezert je poměrně snadný a zvládne ho i začátečník.
Připravte si hrnek nesoleného rozpuštěného másla, 2 hrnky cukru, 2 větší vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, jeden hrnek mouky, lžičku prášku do pečiva a trochu soli. Blondies se pak dá ještě zdobit na talířku ovocem a šlehačkou, takže si podle potřeby připravte i tyto suroviny.
Troubu si předehřejte na 200 °C a připravte si pekáč, který vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a vanilku a vše vyšlehejte dohladka. Následně přidejte mouku a prášek do pečiva a vše míchejte, dokud se těsto krásně nespojí.
Pak ho nalijte do připraveného vyššího pekáče, uhlaďte a nechte 30 minut péct. Po vytažení z trouby se blondies podává nakrájené na čtverečky. Dochutit ho můžete šlehačkou či ovocem, vynikající je ale i samotné.
Nebojte se experimentovat
Do těsta na blondies se ještě před pečením dají přidat další suroviny, kterými si recept můžete podle své chuti vylepšit. Nebojte se experimentovat a přidat lžíci medu pro jemnější chuť, mandle pro křupavost, nebo třeba skořici, radí Buns in my Oven.
Pokud je vám stále sympatičtější brownies a bez čokolády se neobejdete ani u jeho vanilkové verze, můžete blondies podávat s nutellou, nebo ji trochu přimíchat rovnou do těsta. Recept jednoduše můžete podle své představy v mnohém upravit a užít si pak dezert tak, jak ho máte nejraději.
Zdroj: Lil Luna, The Salty Marshmallow, My Morning Mocha, Buns in My Oven
Autor: Šárka Cvrkalová