Bílá pizza: Připravte si těsto i omáčku sami doma a zkombinujte své oblíbené druhy sýrů

od Šárka Cvrkalová
1 minuta čtení
Pizza
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé nedají dopustit na rajčatový základ na pizzu. Existuje ale mnoho těch, kteří si vychutnávají naopak bílou pizzu. Její základ obvykle bývá smetanový a při její přípravě je potřeba především hodně sýru.

Většina lidí si před přípravou pizzy koupí už hotové těsto, které jenom jednoduše doma ozdobí tím, co mají rádi. My vám ale ukážeme, že není vůbec nic složitého na tom udělat si pizzu od základu přes omáčku až po zdobení doma.

Příprava těsta

Na přípravu těsta budete potřebovat hrnek teplé vody, čtvrt hrnku cukru, 3 lžičky droždí, olej, 6 hrnků mouky a sůl. Z vody, cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Ten potom smíchejte s prosátou moukou a nechte těsto hodinu kynout.

Příprava bílé omáčky

Než těsto vykyne, dejte se do přípravy omáčky. Na tu budete potřebovat 2 lžíce nesoleného másla, 2 lžíce mouky, čtvrt hrnku mléka, nebo smetany, sůl, pepř, 2 stroužky česneku a čtvrt hrnku nastrouhaného sýru.

Máslo nechte rozpustit na pánvi a zašlehejte do něj mouku. Potom přidejte mléko a prolisovaný česnek. Nakonec směs osolte, opepřete a přidejte sýr. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne vám tekutá omáčka. Podle potřeby přidávejte mléko.

Zdobení pizzy

Těsto vytvarujte do kulatého tvaru pizzy, potřete ho omáčkou a začněte zdobit. Obvykle se na těsto dávají kousky různých sýrů, přidat můžete rajčata, italské bylinky a čerstvou bazalku.

Někdo má rád na pizze kukuřici nebo salám, pokud ale chcete zachovat pizzu klasicky bílou, v podstatě ji jenom posypete sýrem a bylinkami podle své chuti.

Následně ji dejte péct do trouby na 180 °C zhruba na 25 minut. Že je hotová, poznáte podle rozpuštěného sýru a zlatavých okrajů. Po vytažení z trouby se bude sýr krásně táhnout, těsto bude ale křehké a na okrajích křupavé.

Zdroj: Taste and Tell Blog, Natasha’s Kitchen, Certified Pastry Aficionado

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články