Máte doma banány, které už jsou téměř na vyhození, ale nevíte, co s nimi? V takovém případě je ideální čas udělat si banánový chlebíček. Banana bread je oblíbený sladký dezert, ve kterém spotřebujete zbytky ovoce a ještě k tomu vykouzlíte chutnou svačinku.
Během 19. století byly banány ve Spojených státech výjimečnou surovinou. Byl totiž problém dopravovat je na lodích, protože příliš rychle zrály a obvykle shnily. Na přelomu 19. a 20. století se nicméně staly banány něčím běžným, popisuje web King Arthur Baking.
Každý kousek jídla se cení
Oblíbenost banánů raketově rostla a začaly se využívat hojně také v dezertech. Původně však především jako ozdoba než jako samotný základ. Když v USA udeřila velká hospodářská krize, stal se každý kousek jídla cenným.
A tehdy lidé přišli na to, že i téměř shnilé banány se dají zpracovat. Souvisela s tím i touha používat co nejvíce kypřicí prášek, který byl tehdy velmi oblíbenou surovinou, píše Seconds Food History. A tak na počátku 30. let vznikl banana bread.
Připravte si ho doma
Na přípravě banánového chlebíku není nic náročného. Potřebovat budete 2 šálky mouky, půl lžičky sody, půl lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva, hrst sekaných vlašských ořechů, půl šálku cukru, 2 vajíčka, 2 lžíce zakysané smetany a 3 rozmačkané banány.
Mouku prosejte společně s práškem do pečiva do mísy, přidejte sůl, ořechy, smetanu a cukr. Vše pořádně promíchejte, přidejte vajíčka a rozmačkané banány. Potom těsto dejte do chlebové formy vyložené pečicím papírem.
Pokud chcete, můžete do těsta ještě přidat kousky čokolády nebo pro tmavší barvu holandské kakao. Chlebík se peče zhruba 40 minut na 180 °C. Ideální je konzumovat ho ještě teplý, vynikající je ale také za studena. Hodí se k němu horké kakao.
Zdroj: Mashed, Liana’s Kitchen, Seconds Food History, King Arthur Baking
Autor: Šárka Cvrkalová