Lilek, batáty, borůvky a ostatní podobné potraviny se chlubí výrazným fialovým zabarvením. Za vším stojí tak zvané antokyany. Jedná se o pigment, který je užíván v potravinářském barvivu. V ovoci a zelenině je tento pigment zdravý a může pozitivně ovlivnit spoustu procesů v těle.
Antokyany se stále zkoumají
Do prospěšných fialových a červených potravin se řadí také rybíz, ostružiny, červené zelí, brusinky a třešně.
V případě, že chcete získat všechny potřebné látky, nezbavujte ovoce a zeleninu slupky. V té se totiž ukrývá nejvíce prospěšných látek.
Vysoký obsah železa
Všechny červené a fialové potraviny v sobě ukrývají vysoký obsah minerálů. Jedná se převážně o železo.
Pokud je ho v těle nedostatek, projevuje se to únavou, podrážděností, ztrátou energie, ale i po estetické stránce třepením nehtů, lámáním vlasů nebo suchou pokožkou.
Naopak jeho nadbytek může způsobit obtíže, jako jsou zažívací problémy, nevolnost nebo bolest v břiše.
Pokud nebudete užívat doplňky stravy ve velké míře a spolehnete se jen na konzumaci červených a fialových potravin, budete mít v těle železa dostatečné množství.
Fialové batáty jako superpotravina
Nejlépe znají účinky fialových batátů Asiaté, kteří věří, že tato potravina zajišťuje dlouhověkost.
Antokyany, které batáty obsahují, by podle některých odborníků měly snižovat možnost vzniku demence a kardiovaskulárních chorob.
Vysoký obsah vitaminů C
Ovoce v červeném nebo fialovém zabarvení má také vysoký obsah vitaminu C. U této látky je velkou výhodou skutečnost, že její přebytek dokáže tělo vyloučit.
Proto je vhodné fialové a červené potraviny pravidelně zařazovat do jídelníčku. Zvýšení vitaminu C posílí imunitní systém, zbaví vás zánětů a dobije energií.
Autor: Eva Marešová