Sladidla nejsou vždy vhodnou náhražkou cukrů. Těch umělých se raději urychleně zbavte

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Sladidla
Zdroj: Shutterstock

S cukry se setkáváme prakticky každý den. Zatímco někdo si nedovede představit čaj bez tří kostek cukru, jiný miluje nápoje hořké a slazení se vyhýbá. Co ale dělat, pokud si chcete dopřát chutnou kávu, ale ze zdravotních důvodů nemůžete? Pro většinu jsou v tomto ohledu odpovědí sladidla.

Sladidla používáme ze zdravotních důvodů, nebo pokud se snažíme zhubnout. Skutečně ale absence cukru a nahrazení umělými sladidly může pomoci? Nejedná se jen o komerční trik, který nás má přinutit si koupit nějaký produkt?

Odpovědi se liší v závislosti na tom, o jakých sladidlech se bavíme. Existují totiž sladidla umělá a přírodní a každá jsou postavena na úplně jiném principu. A jak vám už jistě došlo, ta přírodní jsou vždy lepší volbou.

Přírodní zdroj energie

Cukr je zdroj energie, který používají při velké únavě sportovci nebo pracovníci, kteří zkrátka neměli možnost se delší dobu vyspat. Jenomže to, že skvěle dochutí pokrmy i jídla, je jediná jeho výhoda.

Bohužel, pokud jste milovníkem sladkého a nemáte zrovna nejlepší spalování, dříve či později se to projeví na vašem pase. A vy pak budete hledat způsob, jak se cukru vyhnout, ale zároveň si moci dopřát sladké.

Sladidla jsou v tomto případě jasnou volbou, mnoho lidí si ale neuvědomuje, že ta umělá jsou obvykle méně zdravá než cukr samotný. Proto vsaďte raději na sladidla přírodní. I s těmi si ale dávejte pozor.

Pokud si sladíte čaj medem, nepřežeňte to. I po něm se totiž přibírá a pokud ho budete konzumovat hodně, je to v podstatě stejné jako s cukrem. Existují různá rostlinná sladidla a výtažky z ovoce, kterými se dá ale cukr nahradit úplně.

Přírodní sladidla se vyrábí obvykle z medu, datlí a cukrové třtiny. Ve správném množství si s nimi osladíte život, ale zároveň vám nebudou hrozit žádné zdravotní problémy. Myslete ovšem na to, že jsou o něco dražší než klasický bílý cukr.

Absence cukru vám s hubnutím nepomůže

Odborníci podle webu femina.in tvrdí, že lidé mnohdy utrácejí peníze za umělá sladidla, která jsou ale plná škodlivých látek a pro tělo mnohdy ještě méně prospěšná než cukr. Proto si při výběru dejte dobrý pozor na složení.

Vždy si přečtěte, z čeho je sladidlo vyrobené. Pokud se bude jednat o med či cukrovou třtinu, je to v pořádku. Další důležitou radou je, že pokud chcete držet dietu, nelze se spoléhat jen na vynechání cukrů.

Lidé si myslí, že pokud přestanou sladit, váha půjde dolů. Pravda ale je, že je třeba změnit v jídelníčku více věcí než jenom cukr. A především pak také na sobě začít pracovat fyzicky.

Odstranění cukru je základ. Dejte si ale pozor, abyste si náhražkami neublížili ještě mnohem více. Někdy člověk dělá všechno proto, aby byl zdravý, ale ve výsledku dosáhne přesného opaku.

Možná by jen stačilo začít místo cukru používat med a občas si zajít zaběhat nebo zaplavat. Podle vědců jsou totiž sladidla sama o sobě stejně na nic, pokud vedete jen sedavý styl života a nic se sebou neděláte.

Zdroj: shape.com, femina.in, health.clevelandclinic.org
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články