Podmáslí je mléčný výrobek, který vzniká při stloukání másla. Vyrobit se dá i kysáním mléka nebo smícháním mléka s bakteriemi produkujícími kyselinu mléčnou. Někteří lidé se sice podmáslí vyhýbají, ve skutečnosti byste ho ale měli do svého jídelníčku zařadit pravidelně.
Podmáslí je vynikajícím pomocníkem při dietách. Napomáhá správnému působení trávicího systému, především střev. Pomáhá při obtížích se zácpou a je také bohaté na vápník, který tělo potřebuje pro zdravý vývoj kostí a kloubů.
Klinická studie, která byla v lednu 2014 uvedena v časopise Nutrition, uvádí, že podmáslí významně snižuje krevní tlak a vysoký cholesterol. I proto byste si ho měli dopřávat minimálně dvakrát týdně. Kromě toho si ho nemusíte dát jen tak samotné, existuje mnoho receptů, které podmáslí využívají.
Ovocný koktejl
Ovocný koktejl z podmáslí je ideálním nápojem, který si můžete dát například místo snídaně nebo svačiny. Jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá, stačí vám jen trochu podmáslí, vaše oblíbené ovoce, skořice a med.
Jahody, meruňky, banán nebo jakékoli další ovoce společně s podmáslím rozmixujte a podle chuti doslaďte medem a dochuťte skořicí. Hustý drink vás zasytí a vy tak do těla dostanete celou řadu živin.
Řízek s podmáslím
Z podmáslí si můžete udělat vynikající salát, který se skvěle chuťově chodí například ke kuřecímu řízku. Ten si připravte klasicky v trojobalu a podávejte ho s brambory. Podmáslí smíchejte s okurkou a trochou soli.
Připravený salát pak můžete podávat buď zvlášť do mističky, nebo ho naservírovat přímo na samotný řízek. Podmáslí zjemní chuť masa a vy si na svém oblíbeném jídle pochutnáte jako nikdy předtím.
Čedarové koláčky
Na čedarové koláčky budete potřebovat těsto, které vytvoříte z mouky, nastrouhaného sýru, šalvěje, soli, pepře, vajíček a právě podmáslí. To celé těsto krásně zjemní. Nestane se pak, že by se v něm dělaly hrudky.
Jemné koláčky si po dopečení můžete dopřávat jen tak samotné, nebo třeba se svým oblíbeným dresinkem. Vynikající jsou například s česnekovou omáčkou nebo s trochu ostřejší barbecue omáčkou.
Zdroj: LiveScience, TastingTable, Epicurious, BBC, Home Chef, Jíme to, Nutrition
Autor: Šárka Cvrkalová