Brambory většina z nás řadí do svého jídelníčku poměrně pravidelně. Obvykle je jíme jako přílohu k masu, dají se z nich ale dělat také bramboráky, knedlíky nebo různé sladké pokrmy. A to, že je jíme často, je ve skutečnosti velmi dobře, mají totiž pozitivní přínos pro naše zdraví.
Celosvětová spotřeba brambor stále roste a podle studie z roku 2020 je to především díky velkému množství živin a pozitivních látek, které zelenina obsahuje. Bramborová dužina je bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínu C, B1, B2, B6, B9 a řady dalších prvků, které jsou nezbytnou součástí stravy a hrají velkou roli v udržování zdravého lidského těla.
Brambory mimo jiné obsahují také fenolické sloučeniny, které mají schopnost pomáhat s prevencí proti rakovině. Navíc pomáhají správné činnosti srdce a snižují také riziko hypertenze. Pokud tak brambory konzumujete jen v malé míře, možná je na čase to změnit.
Na zpracování záleží
Podle článku z listopadu roku 2009 v odborném časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition jsou brambory v posledních letech velmi rozšířené především ve zpracovaných podobách a v té přírodní zůstávají spíše na stejných číslech. To podle všeho není příliš pozitivní zprávou, jako zpracované brambory totiž vnímáme především produkty nezdravé.
Na druhou stranu je ale po bramborách stále poptávka neskutečná a jejich plnohodnotný přínos tak denně pociťují miliony lidí. Brambory jsou potravina bohatá na sacharidy, která poskytuje energii a zároveň má jen malý obsah tuku, uvádí dále server s tím, že jde například o vhodné jídlo během diet.
Slupky brambor pak podle serveru Juicy Chemistry poskytují velké množství vlákniny. Brambory také zvyšují funkčnost mozkových buněk, podporují zdravý růst kloubů a kostí, zvyšují imunitu a mohou pomoci snížit cholesterol. Na jednu jedinou potravinu je to tedy benefitů až dost.
Pomáhají i v péči o pleť
Většina z nás brambory pouze konzumuje, ve skutečnosti se ale dají použít i jinak. Z bramborového škrobu se vyrábí přípravky na pleť a skvělé jsou také bramborové masky. Kolečka čerstvých brambor můžete podobně jako u okurky například přiložit na několik minut na oči, abyste se zbavili kruhů pod nimi.
Brambory jsou totiž plné tekutin, pomáhají pleť hydratovat a mají také pozitivní vliv na psychiku. Po takové bramborové péči se podle webu Juicy Chemistry člověk cítí nejen uvolněný, ale má například i klidnější spánek.
Riboflavin, kyselina askorbová, kyselina listová a vitamíny skupiny B pak podporují zdraví našich očí, nervových buněk v obličeji a celkově pleti. Váš ideální den by tak měl obsahovat brambory nejen na talíři, ale ideálně jednou za čas také na obličeji.
Zdroj: Research Gate, National Library of Medicine, Juicy Chemistry, StyleCraze
Autor: Šárka Cvrkalová