Kohoutková voda má oproti té balené mnoho výhod. Někdy je ale vhodné ji přefiltrovat a nechat odstát

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Voda z kohoutku
Zdroj: Pixabay

Mnoho lidí si myslí, že balená voda, kterou koupíte v obchodech, je zdravější než ta kohoutková. A v jistých ohledech to pravda být může, ve skutečnosti má ale voda, kterou doma natočíte z kohoutku, daleko více výhod. A to nejen těch zdravotních.

Proč byste měli používat vodu kohoutkovou a přestat kupovat tu balenou? Odpovědí na tuto otázku je hned několik. Samozřejmě ale existuje také několik „ale“, na které musíte myslet, píše BBC.

Výhody kohoutkové vody

Kohoutková voda nevyžaduje plastové lahve ani přepravu, čímž významně snižuje uhlíkovou stopu. Pro tuto ekologickou šetrnost je oblíbená u mnoha lidí, kteří se pokouší pomoci životnímu prostředí, vysvětluje Medical News Today.

Voda z kohoutku je také mnohem levnější než balená voda, což může vést k významným úsporám v dlouhodobém horizontu. Voda z kohoutku podléhá přísným kontrolám a musí splňovat přísné normy kvality. Jejího pití se tak bát nemusíte.

Naopak balená voda v některých zemích podléhá méně přísným kontrolám než voda z vodovodu. Má také omezenou trvanlivost, kdežto voda z kohoutku bude vždy čerstvá, dodává Healthline.

Jak vodu upravit před pitím?

Vody z kohoutku ve vaší domácnosti se nemusíte bát. V podstatě můžete natočit pití do skleničky a ihned vypít. V některých případech je ale dobré vodu upravit. Například pokud máte doma vodu příliš tvrdou, hodí se před pitím ji filtrovat, radí The Science oh Health. Jde ale v podstatě především o změnu její chuti, nezávadná by pro zdraví měla být tak jako tak.

Použití domácího vodního filtru může odstranit chlór a další nežádoucí látky. Dobré také je nechat vodu minimálně 30 minut odstát. I to ji totiž chlóru zbaví, doplňuje Healthline. Nápoj nezapomeňte vychladit. Studená voda chutná lépe. Naplňte džbán vodou a uložte ho do lednice.

V oblastech s méně kvalitní vodou je potom vhodné ji vždy převařit, aby se zbavila veškerých nežádoucích látek. V takových případech ji potom nechte odstát, uložte ji do lednice a chutnat bude naprosto skvěle.

Zdroj: Medical News Today, The Science oh Health, Healthline, BBC, Vodní strážci

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články