Cuketa je velmi zdravá zelenina. Ale v některých případech vás může otrávit

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Cuketa
Zdroj: Pixabay

Cuketa je oblíbená letní zelenina, která nabízí řadu zdravotních výhod. Nicméně je důležité být si vědom i potenciálních rizik spojených s konzumací některých cuket. Jak potvrzuje i případ z loňského roku, ke kterému došlo u nás, tato zelenina skutečně může být životu nebezpečná.

Přestože je cuketa obecně považována za bezpečnou zeleninu, některé cukety mohou obsahovat nebezpečné látky zvané kukurbitaciny. Tyto přírodní toxiny se vyskytují především v hořkých cuketách.

Zdravá, či nezdravá?

Obecně jsou cukety považovány za zdravou zeleninu. Mají nízký obsah kalorií, obsahují vitamíny A, C a K, jsou zdrojem vlákniny, obsahují antioxidanty a díky vysokému obsahu vody pomáhají s hydratací těla, uvádí Top Recepty.

Přesto se ale v některých cuketách nachází kukurbitaciny, které mohou způsobit silné bolesti břicha, nevolnost a průjem. Kromě toho také tyto látky dráždí ústa a krk a v extrémních případech může dojít i k závažnějším zdravotním komplikacím, píší Novinky.

V loňském roce se ve zlínské nemocnici léčila čtyřiapadesátiletá pacientka, která měla původně pouze křeče v břiše. Postupně se přišlo na to, že se nakazila právě toxiny z cukety. Vypadalo to s ní vážně, po šesti dnech hospitalizace naštěstí byla propuštěna bez trvalých následků domů.

Jak poznat nebezpečnou cuketu?

Pokud do cukety kousnete a zdá se vám hořká, raději byste ji jíst neměli. Není sice stoprocentní, že obsahuje toxické látky, je to ale velmi pravděpodobné. Zda je cuketa zdraví nebezpečná ale můžete poznat ještě předtím, než ji ochutnáte.

Rizikové obvykle bývají cukety, které jsou neobvykle tvarované nebo zbarvené. Klasická cuketa je tmavě zelená, obvykle rovná nebo mírně zahnutá. Pokud má ale zelenina tvar písmene C a nepřirozeně světlou či nažloutlou barvu, vyhněte se jí, radí iReceptář.

Konzumovat byste neměli ani cukety, které rostou divoce. Většina z nás zeleninu pěstuje na zahrádce, může se ale stát, že na ni narazíte také v přírodě, kam se jednoduše semínka cuket nějakým způsobem dostat mohla. V takovém případě se ale rozhodně nevyplatí cuketu vozit domů a zpracovávat, patří totiž k rizikovým kouskům.

Zdroj: iRozhlas, Recepty, Novinky, Top Recepty, iReceptář

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články