To, že cukr bývá už nějakou dobu nazýván „skrytým zabijákem“, už asi víte. Ale věděli jste, že si na tomto lákavém pochutnání třeba i ve formě pečiva, dezertů či rozmanitých sladkostí můžete vytvořit návyk? Pokuste se pečlivě číst etikety na všech potravinách, co kupujete a možná budete překvapeni, kam všude se cukr přidává.
Dosud se tvrdilo, že rafinovaný cukr nesmírně škodí zubům, trávicímu traktu a že je odpovědný za přibírání na váze. Jenže tím výčet jeho nepříznivého působení zdaleka nekončí. Cukr, to sladké mámení, má na člověka mnohem větší vliv. Takový, jaký si snad nedokážete představit ani v tom nejzběsilejším snu.
Závislost na cukru se dá klidně přirovnat k drogové závislosti. Jeho konzumace v našem mozku aktivuje takzvané beta-endorfiny, které se uvolňují když se třeba zamilujete. Rázem se ocitnete v euforii, jako byste užili nějaký opiát. Tohoto opojného pocitu se však chce málokdo zbavit, protože dráždí jeho centrum slasti v mozku a způsobuje mu velké potěšení. Ostatně řekněte sami, míváte při velkém vyčerpání nebo zvýšeném stresu chuť na sladké?
Ovšem pokud se vám podaří závislosti na sladkém zbavit, uvidíte, že se nakonec budete cítit mnohem lépe. Nejen, že ztratíte přebytečnou hmotnost, ale zároveň se vám zlepší trávení a vyčistí pleť. Snadněji dokážete ovládat své emoce, přestanete se potýkat s výkyvy nálad a hlavně se vám vrátí veškerá ztracená energie.
Jakmile totiž pozřete něco sladkého, cukr se dostane do krve a vaše tělo uvolní vysokou dávku inzulinu, aby vysoký krevní cukr snížil. Hladina cukru poklesne tak rapidně, že se rázem cítíte unaveni a oslabeni. Když tyto neblahé výkyvy zastavíte, budete se cítit psychicky i fyzicky mnohem lépe. Přílišná konzumace sladkostí a potravin s vysokým obsahem cukru vám může kromě náladovosti způsobovat také úzkosti, ba dokonce i deprese. I když to vypadá, že se špatné nálady můžete zbavit tím, že sáhnete po čokoládě a pak se vám uleví a povzbudíte se, není to pravda. Zlepšení je, bohužel jen dočasné.
Co raději místo nezdravých sladkostí mlsat čerstvé nebo sušené ovoce a když už prahnete po nějakém dezertu, dát si raw food či potraviny bez přidaného cukru?
Autor: Monika Holemá