Velikonoce jsou za dveřmi, a ačkoli nás ty letošní čekají v poměrně omezené podobě, rozhodně to neznamená, že na tyhle tradiční svátky musíme zanevřít úplně. Zejména v případě, že máte malé děti a chcete je odměnit něčím sladkým – protože sladké přece k Velikonocům neodmyslitelně patří.
Kromě sladkostí jsou nedílnou součástí velikonočních svátků také vajíčka. I když se možná letos nechystáte vajíčka barvit a zdobit, proč neudělat sobě, a především dětem radost výrobou sladkých čokoládových vajíček? S naším návodem to hravě zvládnete!
Fantazii se meze nekladou
Je snadné zajít do obchodu, kde se to v těchto dnech doslova hemží nespočtem čokolád a dobrůtek, které lákají barevnými obaly i tajemným obsahem.
Vyrobit si ale domácí čokoládové vajíčko je mnohem větší zábava! Fantazii se meze nekladou a jsme si jistí, že domácí vajíčko z hříšně sladké čokolády udělá dětem daleko větší radost než pochoutka z obchodu.
S formou je to zábava
Na internetu i v domácích potřebách se dají pořídit různorodé formičky ve tvaru vajíček. Liší se velikostí i různými reliéfy, které pak výsledná vajíčka zdobí a dodávají jim originalitu.
Pokud si takovou formu pořídíte, nebo ji dokonce už doma máte, bude výroba sladkých vajec opravdu zábava.
Výroba čokoládových vajec ve formě krok za krokem
Nejdříve rozpusťte dostatečné množství čokolády. Doporučujeme raději více, abyste mohli s čokoládou ve formě pracovat. Formu na vajíčka ponořte horní stranou do studené vody. Nalijte do ní rozpuštěnou čokoládu a snažte se ji krouživými pohyby dostat do celé formičky.
Poté formu otočte a poklepejte na ni, aby přebytečná čokoláda vytekla zpět do misky. Pomocí nože zarovnejte okraje. Nechte čokoládu ve formě ztuhnout – vložte ji ideálně do lednice na 10 až 20 minut.
Po vyjmutí z lednice nechte vajíčka stát 20 minut na lince v pokojové teplotě. Poté vajíčka vyklopte z formy. Přejděte k dalšímu kroku, kterým je lepení dvou polovin k sobě. Pokud máte v plánu do vajíček dávat nějaké překvapení, je právě teď vhodná chvíle. Jaké dobroty nebo třeba i menší hračku, necháme na vás, určitě něco vymyslíte.
Vezměte dvě poloviny vajec a přiložte je na teplou pánev. Neprodleně poté, co se okraje trochu rozpustí, přiložte obě poloviny vajec k sobě a držte, dokud čokoláda zase neztuhne.
Pak už jen stačí vajíčko ozdobit dle libosti, třeba s barevnou polevou. Také můžete čokoládové vejce zabalit do celofánu. Fantazii se meze nekladou a záleží jen na vás, jak si s podobou sladkého vajíčka vyhrajete.
Zdroj: goodto.com
Autor: Nikol Kolomazníková