Šampaňské nemusíte otevírat zuby, stačí si osvojit pár jednoduchých triků

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
sampanske zena
sampanske zena

Důvodů k bouchnutí šampusu je mnoho. Oslava nového roku, narozeniny, zapití povýšení v práci nebo jen skvělý večer s partou přátel. Obvykle ale vždy padne osudová otázka: Kdo bude ten nejšikovnější a láhev s šumivým sektem otevře?

Mnozí lidé si nedělají starosti s tím, že o trochu toho šampaňského při vypěnění přijdou a zátka odletí při otevírání láhve kdovíkam. Existuje ale i bezpečnější cesta, jak šampus otevřít.

Pokud patříte k těm, kteří nechtějí mít ve svém bytě díry ve stropě nebo kteří se bojí o oči, kdykoli někdo ve vaší blízkosti bude otevírat sekt, nemusíte mít už více strach. Takhle se dá totiž láhev otevřít bez toho, aniž by špunt odletěl.

Otáčejte láhví, ne korkem

Otevřít láhev bez hluku, bez nebezpečí, a hlavně bez ztráty lahodné tekutiny, která vyšumí, pokud se s ní jen trochu zatřepe, je ve skutečnosti vlastně docela snadné.

První důležité pravidlo je šampus neprotřepat. Čím více natlakovaný pěnivý nápoj bude, tím větší je šance, že korek vyletí a nadělá nepořádek nebo někoho zraní

Po odstranění plastové fólie, k čemuž je mnohdy třeba použít nůž, opatrně sundejte drátek, který korek v láhvi jistí. Poté nastává ta nejdůležitější část: Vytažení zátky z lahve.

Trik je v tom držet špunt levou rukou, palcem ho přidržovat shora, aby nevyletěl, a zatímco ho takto držíte na místě, druhou rukou začnete točit s lahví.

Jedině tímto způsobem korek povolí pod nízkým tlakem, ozve se jen tiché zašumění a zátka vám zůstane v ruce. Z láhve se maximálně zakouří a nestane se, že by došlo k plýtvání šampusem nebo ke zranění kohokoli v okolí.

Až tři sta kilometrů za hodinu

Pro někoho by ale šampus nebyl šampusem, kdyby ho trochu nevyteklo mimo sklenici a kdyby špunt nevyletěl pořádně daleko. Proto se koneckonců říká „bouchnout šampus“.

Mnozí šampusoví fajnšmekři si navíc dokážou zážitek ještě umocnit tím, že láhev otevírají nožem nebo šavlí. V takovém případě je ale třeba dbát zvýšené opatrnosti a neměl by to zkoušet každý.

Jde o to nožem přejet po hrdle láhve vysokou rychlostí a korek doslova vyseknout z flašky. Nutno ale podotknout, že takto vystřelená zátka letí mnohdy až rychlostí tři sta kilometrů za hodinu.

Je proto vhodné trik provádět venku a rozhodně nemířit na žádné své kamarády. Vrchní část láhve se navíc často roztříští a při nalévání je tak třeba být opatrný.

Nicméně odborníci tvrdí, že drobné kousky skla odletí spolu se zátkou díky vysokému tlaku, a tak nehrozí, že by se do skleniček po nalití nápoje dostaly nějaké střepy.

Přesto je mnohem bezpečnější láhev otevřít výše zmíněným nehlučným způsobem, a pokud už musíte šampaňské bouchnout, raději zůstaňte u klasiky a šavli odložte stranou.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články