Před Velikonocemi se tradičně v obchodech objeví beránci, většina lidí si pak dezert přímo na svátek peče doma sama. Patříte k těm, kteří musí na velikonočním stole beránka mít? Pokud ano, možná vás bude zajímat, odkud se tradice vlastně vzala.
Že jde o symbol Velikonoc, to ví každé malé dítě. Proč ale pečeme právě beránka? Ve skutečnosti se původně na svátky konzumovalo skopové maso. Postupem času se ale tradice změnila a dnes se dělá beránek ve formě moučníku.
Oběť
Dříve se na Velikonoce jedlo skopové maso. Tato tradice v mnoha zemích přetrvává. Oběť beránka byla připomínkou vyvedení židů z Egypta, vysvětluje Magazín Recepty.
Beránek se pekl vcelku na rožni a jedl se s nekvašeným chlebem. V křesťanství symbolizuje zvíře nevinnost a čistotu. V pozdějších dobách se pak maso konzumovalo tradičně na oběd. Kvůli nedostatku skopového masa se ale po čase beránek začal nahrazovat tím sladkým.
Připomínka jara
Velikonoce jsou spojeny s oslavou jara. A beránek mnoha lidem připomíná jehňátka pasoucí se na zelených stráních. Dalším vysvětlením, kde se tradice vzala, je tak i právě toto.
Mnoho lidí nicméně protestuje, že v takovém případě by bylo poměrně drastické skopové maso jíst, místo toho, abychom beránka vnímali jako žijící symbol jarního počasí.
Většina osob se proto kloní spíše k prvnímu důvodu. Ať už je ale původ tradice jakýkoli, nezapomeňte si letos beránka v podobě sladkého moučníku upéct. K Velikonocům totiž rozhodně patří, na tom se shodneme všichni.
Zdroj: E-region, iDNES, Magazín Recepty, Český rozhlas Liberec, Blesk pro Ženy
Autor: Šárka Cvrkalová