Nizozemské tradiční sýrové slavnosti a rozmanité druhy sýrů lákají návštěvníky z celého světa. Však také tato země zůstává jedním z hlavních hráčů na světovém trhu se sýry.
Nizozemské sýry jsou oblíbené po celém světě díky své vysoké kvalitě a příjemné chuti. Nizozemsko má příznivé klima pro chov dobytka a půdu bohatou na živiny z moře, což Nizozemcům umožňuje produkovat velké množství sýra nezbytného k zajištění obrovského vývozu.
Nizozemská sýrová historie
Již ve středověku zaujímal sýr v nizozemském životě ústřední postavení a byl tak oblíbený, že v roce 1100 se při výběru mýta v německém Koblenzi platilo sýrem, uvádí I am expat. Postupem času se Nizozemsko stalo jedním z nejvýznamnějších exportérů sýrů na světě.
Sýrové trhy v Nizozemsku fungují již stovky let a jsou určeny pro mezinárodní kupce, kteří si přicházejí prohlédnout současnou produkci. Dnes se z některých tradičních sýrových trhů staly spíše turistické atrakce. Trhy ve Woerdenu a Goudě však stále fungují jako komerční burzy.
Zřejmě nejslavnější sýrový trh se koná každý pátek od dubna do září ve městě Alkmaar. Podle tradic, které lze podle informací na webu Discover Benelux vysledovat až do konce 15. století, týmy z cechu nosičů sýra v charakteristických slaměných kloboucích táhnou trakaře s až 130 kilogramy sýra a klusají z náměstí, kde odborníci sýry třídí a prodávají na „aukci“, k obřím vahám, u nichž je certifikuje Waagmeester, strážce úředně schválených standardních vah. Vedle trhu najdeme i muzeum sýrů, kde se návštěvníci mohou dozvědět více o historii a procesu výroby tohoto mléčného produktu. Muzeum každoročně navštíví 35 000 lidí z celého světa, stojí na stránkách instituce.
Druhy nizozemských sýrů
Nizozemsko je domovem několika světově proslulých sýrů. Web iGourmet mezi ně řadí následující druhy: gouda – nejznámější a nejvíce vyráběný nizozemský sýr, pojmenovaný po městě Gouda, eidam – druhý nejvíce exportovaný sýr, maasdam – nizozemská varianta švýcarského sýra s charakteristickými velkými oky a sladko-oříškovou chutí, leyden – sýr s kmínovými semínky, kozí gouda – novější přírůstek mezi nizozemskými sýry, populární pro svou jemně kyselou a krémovou chuť.
Zdroj: I am expat, Discover Benelux, iGourmet, Kaas museum
Autor: Dominika Jandorová