Jsou nezdravé, způsobují obezitu a řadu jiných onemocnění, ale mimo tato negativa jsou hlavně moc dobré. Že nevíte, o čem je řeč? No přeci o brambůrkách. Vznik tohoto nezdravého pokrmu se přitom datuje až do hluboké historie.
George Crum se narodil v roce 1824 v Saratoga County. Byl kuchařem v místních lázních a proslul zde svým kulinářským uměním.
Když mu v roce 1853 zákazník několikrát vrátil brambory s tím, že jsou moc hrubé, Crum se naštval.
Nakrájel je tedy úplně na tenké plátky, osmažil je a hodně posolil. Zákazníkova reakce ale byla naprosto odlišná, než očekával.
Byl nadšený a smažené brambůrky se okamžitě dostaly na jídelní lístek jako Saratoga Chips.
Vynálezců je více, ale nevěděli o tom
Později se ukázalo, že Crum nebyl prvním vynálezcem tohoto nezdravého pokrmu.
V roce 1849 se v novinách objevil článek o kuchařce jménem Eliza, která byla známá svými kreativními zpracováními brambor a speciálně smažením.
Zmínka o smažených bramborech na plátky se našla i v kuchařce jistého doktora Williama Kitchinera, která byla paradoxně napsána jako návod pro zdravé stravování.
Kitchiner totiž brambůrky považoval za výživnou svačinku.
Dnes jim odolá málokdo
Komerčně se brambůrky začaly prodávat v roce 1895 a jejich obliba jen rostla.
Ve dvacátých letech dvacátého století se upustilo od krájení brambor a přišla strojová výroba.
První celosvětově známou značkou brambůrek se stala firma založená v roce 1932 Hermanem Layem.
Dnes známe brambůrky v mnoha různých příchutích, které se vyvíjely dlouhá léta. Tou základní je ale sůl a ocet.
My Češi jsme, co se chutí týče, hodně konzervativní, a solené brambůrky jsou u nás nejúspěšnější.
Obecně ale za brambůrky ročně utratíme více než dvě miliardy.
I když George Crum nebyl prvním vynálezcem chipsů, výrazně se na jejich popularitě podílel. Nikdy z toho však neprofitoval.
Autor: Karolína Stoczková